Pápa

2012.02.28. 11:05

Lovagi próbatétel somlói módra

Pápa - Nem páncélban, vértben és lóháton, hanem öltönyben és estélyi ruhában, autón érkeztek a modern kor lovagjai szombaton este a volt Mező aulájába. Nem csatára, sokkal inkább kötetlen együttlétre készültek, közös vonásuk a somlói bor és a hegy szeretete volt.

Horváth Viktória

A Somlói Borút Egyesület Borlovag- és Pálinka Klubja tartotta hagyományos ünnepi rendezvényét, immár tizedik alkalommal gyűltek össze, hogy vigadjanak, és természetesen felavassák új tagjaikat. A közel százhúsz vendég megtöltötte az aulát, ám bőven maradt hely a táncos lábúak számára is. Valamivel este fél nyolc után aztán felcsendült az „újra itt van a nagy csapat„ dallama, zászlóik alatt bevonultak a lovagok, és kezdetét vette a ceremónia.

Elsőként Simon János elnök mondott köszöntőt, majd Simon Gábor vezetésével felavatták az új bor- és pálinka lovagokat. A jelölteknek kemény próbákkal kellett megküzdeniük: kétféle pálinka közül ki kellett választani a somlói törkölyt, illetve megbirkózni a szinte lehetetlen feladattal: somlóiból és szódából a bírálók által elfogadható fröccsöt kellett keverniük. Mindhárman - Tóth Ervinné, Tatosné Takács Andrea és Vér Endre - emberül megoldották a feladatokat, így az eskütételt követően hivatalosan is lovagokká váltak, vállalva többek közt a somlói bor és a borvidék népszerűsítését.

A svédasztalos vacsorát megelőzően, majd azt követően az est háziasszonya, Kádárné Hegedűs Veronika adott ízelítőt művészetéből: operett részletekkel varázsolta el a közönséget. A kiváló, szakoktatók és tanítványok által összeállított étkeket csak dicséret illetheti éppúgy, mint a jófajta somlói nedűket.

A bőséges vacsorát ellensúlyozandó a táncparkett is megtelt lovagokkal és asszonyaikkal, akik éjfélkor izgalmas tombolasorsolást is élvezhettek. Aztán ismét egy kis étek következett, majd jókedvű mulatozás hajnalig. A lovagok azután váraikba tértek, hogy pihenéssel, és erényeik gyakorlásával múlassák az időt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!