Pápa

2012.04.10. 17:45

Nem áprilisi tréfa a hétezredik repült óraszám

Pápa - A bázisrepülőtéren szolgálatot teljesítő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) és a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) program egy új mérföldkőhöz érkezett 2012. április 1-jén. A Nehéz Légiszállító Század norvég parancsnoka, Christian Langfeldt alezredes vezette C-17 és személyzete a török légtérben, Zulu idő szerint hajnali 1 óra 38 perckor lépte át a 7000. repült órát.

Nagy Imre

Ez az afganisztáni utánpótlást teljesítő küldetés rámutatott a program által elért jelentős fejlődésre, mivel a repülőgép személyzetében a SAC-nemzeteknek pontosan a fele - Norvégia, Hollandia, Lengyelország, Románia, Svédország, és az Amerikai Egyesült Államok - volt megtalálható

A Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka, Keith Boone ezredes (USAF), az igen rövid idő alatt elért előrelépésről így nyilatkozott: - Programként és egységként egyaránt fejlődünk, haladunk. Rendkívül büszke vagyok a HAW személyi állományának elkötelezettségére, valamennyi nemzet hozzájárulására, és arra a támogatásra, melyet partnereinktől - a pápai bázisrepülőtéren szolgálatot teljesítő Magyar katonáktól, a NATO Légiszállítást Kezelő Ügynökségtől, a Boeing cégtől, a pápai polgártársainktól, és természetesen a családtagjainktól - kaptunk. 



Nem egyedül értük el ezt a mérföldkövet; a tartós sikerekhez csapatmunka és a nemzetek vezetőinek támogatása szükséges. Ez valóban kiemelkedő példája a stratégiai célokat szolgáló összefogásnak, az erők egyesítésének és megosztásának, az ún. okos védelemnek.   Különösen büszke vagyok a HAW tagjaira, a biztonsági statisztikánk példamutató, a hajózó személyzet világklasszis szakemberekből áll, és a teljes csapat egy egységként dolgozik: tizenkét nemzet, egy csapat, egy küldetés, egy cél - mondta Boone ezredes.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC - Strategic Airlift Capability) 12 nemzet szoros együttműködésén alapuló, az MH Pápa Bázisrepülőtérről működtetett program Bulgária, Észtország, Finnország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Svédország és az Amerikai Egyesült Államok részvételével.

Az első repülülőgép megérkezése, 2009. júliusa óta a HAW több mint 7000 órát repült, 41.000 tonnát meghaladó tömegű rakományt, és több mint 23 000 személyt juttatott el a nemzetek megbízásából 6 kontinensre, többek között Haitira, Afganisztánba, Pakisztánba, a Dél-Afrikai Köztársaságba és Európába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!