Pápa

2012.06.03. 08:02

Négyszáz éves a pápai egyházmegye

Tapolcafő - Hátranézés és előre tekintés, négy évszázad tanulságainak levonása, eleink példás hite és a jövőért való felelősségünk. Ezen gondolatok jegyében tartotta jubileumát a Pápai Református Egyházmegye szombaton.

Nagy Imre


Mező Péter egyik felmenőjére, az 1800-as évek második felének tapolcafői lelkészére, Mező Dánielre emlékezett. Köszöntőt mondott többek között Szabó András, a pozsonyi egyházmegye esperese, Polgárdi Sándor evangélikus esperes, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, és dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere. Az ünnepi közgyűlés üzent a jövő generációjának: egy időkapszulát helyeztek el a templom falában. Lentulai Attila esperes zárszavát követően, a közös ebéd után kiállítás nyílt a templomban Mátyás Lajos akvarelljeiből. A nyugdíjas lelkipásztor a dunántúli református egyházmegyék 351 templomát örökítette meg festményein. Este hat órától Varnus Xavér adott orgonakoncertet a templomban. Ennek, illetve a jubileumi napnak a teljes bevételét a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája támogatására ajánlotta fel az egyházmegye közössége. Az ünnepségsorozat október végén zárul a dákai református templomban tartott istentisztelettel.

 

Időkapszula okulásul utódainknak

A tapolcafői református templom falában üzenet várja a száz év múlva ott hitüket gyakorló generációkat. Bizonyság a reformátusok hitéről, tanulság a négy évszázados fennállásról, adatok a pápai egyházmegyéről, amely ötvennégy gyülekezetet, 42 lelkipásztort, 18 ezer hívőt foglal magába. A kapszula tartalmazza az egyházi tisztségviselők, a nyugdíjas és aktív lelkipásztorok névsorát, és felsorolja az egyházmegye templomos, imaházas helyeit. Fedőlapján márványtábla hirdeti a nyitás időpontját: 2112.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!