Pápa

2012.07.23. 14:44

Avar harcosok a Hegyen

Pápa - Idén is érdeklődők százai látogattak ki szombaton A Hegy napja elnevezésű nagyszabású hagyományőrző rendezvényre. A Hagyományok Hegyén látványos programkavalkád keltette életre az avar kori történelmet.

Polgár Tibor

Pápa határában az Öreghegyen, az egykor lokátor-állomásként funkcionáló, közel 8,5 hektáros hajdani katonai területen hozta létre a Hagyományok Hegye Egyesület a saját történelmi, néprajzi és természetismereti szabadidőközpontját. A civil szervezet idei évi nyílt napja sem szenvedett hiányt a programokban. A rendezvényt Unger Tamás, Pápa alpolgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte, a hagyományaink megőrzése, továbbadása jelenti létezésünk alapját.



Hozzáfűzte, a helyi önkormányzat a kezdettől fogva támogatja a Hagyományok Hegye Egyesület tevékenységét, hiszen a hegyen zajló programok rangos helyet foglalnak el a pápai rendezvények sorában, és turisztikai attrakcióként is fontosak. A megnyitót követően íjászbemutató, gyalogos vívópárbaj, vitézi lovasjátékok, valamint szikrázó csatajelenetek szórakoztatták a közönséget, miközben megelevenedtek az avar harcosok, a bakonyi pásztorok és betyárok mindennapjai.

Emellett felcsendültek regősénekek, zenélt a Sindő Zenekar, illetve tűzszertartás, majd néptánc-bemutató és táncház is színesítette a kínálatot. A gyerekek különféle kézműves foglalkozásokon, avar hétpróbán, vagy éppen szarvasvadászaton is részt vehettek. A termelői vásár számos ízletes étellel-itallal, továbbá kézműves termékkel csábította a látogatókat. Tóth Kálmán, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke lapunknak kifejtette, céljuk a térség szellemiségének, gazdag történelmi hagyományainak, valamint a néprajzi, gasztronómiai, természeti értékeinek a felelevenítése, megismertetése. Mint mondta, az egyesület nyílt napján az olykor szemerkélő eső dacára közel másfélezer ember fordult meg  mindez pedig remekül bizonyítja a hegy létjogosultságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!