Pápa

2013.03.07. 12:57

Történelmi példa az új generációnak

Régóta dédelgetett álma valósul meg Horváth János békási polgármesternek és a kis település lakóinak március 15-én.

Nagy Imre

Az 1848-as hős, későbbi hadmérnök Hollán Ernő kultuszának felélesztésével példát kívánnak adni a fiatal generációnak.

 

- Meggyőződésem, hogy amit a községünkben örök álmát alvó Hollán Ernő szellemisége, értékrendje képvisel, ma különösen aktuális és szükséges. Célom, hogy ezek az értékek szélesebb körben is ismertté legyenek, mert az államférfiság, a nemes emberi tettek támaszt, példát adnak a mai, hitüket vesztett embereknek - fogalmaz Horváth János, aki úgy tartja, ha elképzelésének gyümölcse nem is érik be azonnal, mindenképpen üzenetértékű a jövő nemzedékek felé.

 

A tavalyi ünnepség volt az első nagyszabású megmozdulás a településen a Hollán-kultusz újraélesztésében (Fotó: Mészáros Géza)

Hogy mindennek nyomatékot adjon, az idei március 15-i ünnepre meghívta Áder Jánost, Magyarország köztársasági elnökét, aki szívesen fogadta az invitálást. A délelőtt tíz órakor a Hollán-Békássy-család kriptakápolnájánál rendezett megemlékezésen részt vesz még Szegő László dandártábornok, dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, dr. Túrós András és Csilléry Béla a MÁV Zrt. képviseletében, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója, dr. Nemes József a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense, a szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Hollán Kollégium képviselője, és dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója.

Az ünnepi beszédet Horváth János polgármester mondja, a műsorban pedig a helyi asszonykórus, diákok, a szombathelyi iskola és a Honvédelmi Minisztérium katonazenekara működnek közre. Az ünnepségen részt vesz még dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott és dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere is.

 

Horváth János polgármester

 

- A neves személyiségek jelenlétükkel visszaadják az emberek hitét abban, hogy léteznek nemes, önzetlen célok is. Békáson egy méltatlanul elfeledett szabadságharcos sírjánál van miért tiszteletet adni. Szeretnénk úgy Magyarország értékes része lenni, hogy felkaroljuk e történelmi hely, érték, szellemiség helyszínét, és jó házigazdaként fogadjuk azokat, akik tiszteletüket leróni érkeznek községünkbe - fogalmaz Horváth János polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!