Pápa

2013.05.02. 13:41

Az örmény népirtásra emlékeztek Pápán

Az emberiség történelmének mindannyian örökösei vagyunk. Az örökség egyes részeire büszkék vagyunk, de vannak olyan elemei, amik fájdalmasak számunkra.

Nagy Imre

Többek között ezeket a gondolatokat fogalmazta meg Unger Tamás alpolgármester szombaton, a nagytemplomban tartott megemlékezésen. A város örmény nemzetiségi önkormányzata hagyományosan minden évben felidézi genocídium megrázó emlékét.

A kilencvennyolc évvel ezelőtt a törökök által véghezvitt népirtás mintegy másfélmillió áldozatot követelt. A gaztettet az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága is elismerte 1985-ben. Ehhez mára negyvenkilenc független ország csatlakozott.

Gurgen Ovsepian és a Mendelssohn Kamarazenekar hagyományosan résztvevői a megemlékezésnek (Fotó: Nagy Imre)

- Örményország történelme nem más, mint a lakosság kitartó és egyenlőtlen küzdelme az önazonosságért és az idegen hódítók ellen - fogalmazott a szónok, aki a világ első keresztény államának története mellett arra is kitért beszédében, hogy Magyarország érdekelt a magyar-örmény barátság elmélyítésében.

A másfélmillió áldozatért dr. Mail József apát-plébános mondott imát, majd Gurgen Ovsepian, a Pozsonyi Opera magánénekese és a veszprémi Mendelssohn kamarazenekar előadásával zárult az emléknap. A megemlékezésen a pápai örmény nemzetiségi önkormányzat tagjai mellett részt vett Akopjan Nikogosz, az Országos Örmény Önkormányzat alelnöke is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!