Pápa

2013.08.08. 22:00

Feléled a régi hagyomány

A 38–39 fokos hőséget csak az árnyékban lehetett elviselni. Ennek ellenére a 2. Csipkedett fesztivál résztvevői, szakácsai állták a „sarat”.

Nagy Imre

A fák alatt felállított kondérokban, üstökben ízesebbnél ízesebb finomságok készültek.

– Idén, nagy örömömre, a helyben működő civil szervezeteket kértük fel, hogy főzzenek Csót aprajának, nagyjának. Mindenki vállalta, így a Margaréta Nőegylet, a sportegyesület, a polgárőrség, a borbarátok, a lovas- klub és a nemzetiségi önkormányzat csapatai főznek. Reményeim szerint ebből hagyományt teremtünk, nem is szólva arról, hogy a szervezés is könnyebb így. A programok délután kettőkor indultak, a főzés központi „témája” továbbra is a csóti csipkedett – mondta el Kékesi István polgármester. 

Az ételek közt volt babos, hagyományos gulyás, farok- és pincepörkölt. A közös bennük, hogy mindegyikbe kötelezően csipkedett is került. Érkezésemkor éppen a bajvívóknak szurkolt a közönség, a Diósdról érkezett csapat a 14. és 15. század fegyvereit, harcművészetét mutatta be. Az érdeklődők, a gyerekek is kipróbálhatták a fegyvereket, megszagolva ezzel a történelem egy sajátos szeletét. Akik ennél is bátrabbak voltak, azokat a Bakonyalja Lovas Klub lovagoltatta. Akik nem fértek fel a lóra, azokat hagyományos népi játékok várták. A hatalmas hőséget a felállított párakapu igyekezett enyhíteni.

 

A Diósdról érkezett harcosok a középkori fegyverhasználat tudományát is oktatták a közönségnek (Fotó: Nagy Imre)



Este Elek Zsolt és Karsai Klára, a Győri Nemzeti Színház művészeinek operettgálája, a csóti, túlnyomórészt középiskolás fiatalok énekes-táncos műsora, egy Michael Jackson-hasonmás bemutatója, a homokbödögei néptáncosok látványos összeállítása, éjszaka pedig élőzene várta a szórakozni vágyókat.

– A mi gulyásunk abban különbözik a többitől, hogy ebbe mi nem tettünk sárgarépát. Így pincepörkölt-gulyásleves keverék lett. Finom lesz, jó sűrű, a csipkedettel pedig egyenesen isteni. A jó csipkedett titka talán csak annyi, hogy jó kemény-re kell gyúrni a tésztát, és apróra elcsipkedni – tájékoztatott Bóka Mária, a Margaréta Nőegylet elnöke. 

– A programoknak szinte minden fajtája képviselteti magát a rendezvényen, és ha estére még nő a látogatottság, akkor igazán jó hangulat alakul ki. A főzéshez az alapanyagot, illetve a meghívottak díjazását az önkormányzat biztosította, de idén egy kicsit húzni kellett a nadrágszíjon – fogalmazott a település polgármestere.

Pislog, mint a csipkedettben a béka

– Valamikor csak sudaras kutak léteztek, és amikor a háziasszony ebédet főzött, a csipkedettet a kútnál hűtötte le. A vödörbe azonban belekerült egy kis béka, ami a csipkedettben kötött ki. Aztán amikor a gyerek megtejfölözte a csuszát, meglátta a pislogó nokedlit, és persze nem ette meg. Ki kellett az egészet önteni – mesélte mosolyogva a titkok tudója, a kilencvenéves Pista bácsi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!