Pápa

2013.09.19. 11:44

Búfelejtő szüreti mulatsággal ünnepeltek

Egynaposra tervezték az ünnepet, de az időjárás átírta a tervezetet Gecsén.

A szombati felvonulást vasárnap tartották meg. Mint mondták, enélkül nem létezhet szüreti mulatság a községben. Néptáncosok, hegedűsök, erdélyi és székely népdalok, citeraszó, asszonykórusok, nyárbúcsúztató összeállítás, Tóth Éva és Leblanc Győző kívánságműsora, slágerek, tombola színesítette a szombati programot, majd a Repeta Gang zenéje után a sztárvendégek kerültek sorra. 

– Bár az időjárás megpróbálta elrontani a szombati napot, nem koronázta siker a fáradozását. A délutáni programokra a borongós idő ellenére sokan eljöttek a településen élők közül. Estére pedig szinte teljes volt a létszám. A sztárvendég Sógorok együttes nagyon jó hangulatot teremtett – fogalmazott Istenes Gyula polgármester. 

Vasárnap aztán sort kerítettek az elmaradt szüreti felvonulásra: lovasok, fogatok, maskarába, szép, középkori ruhába öltözött gyalogosok gyülekeztek a sportpálya mellett. A hosszúra nyúlt menet, a vidám felvonulás bejárta a település utcáit, majd a polgármesteri hivatal előtt sort kerítettek egy vendéglátással egybekötött megállóra is. Itt a vaszari iskolások néptánc csoportja mutatkozott be, majd a kisbíró adta tudtul az esemény súlyát a jelenlévőknek. Az elmúlt év történéseit, évszakokra bontva Vida Sándor hegybíró („civilben” a település alpolgármestere) ismertette, a maga által írt szellemes rigmusokkal jellemezve a település lakóit. Arra persze vigyázott, hogy senki magára ne ismerjen. Ha ez mégis így történt, az csak a véletlen műve lehetett. 

– Az idő most ragyogó, és ha a résztvevők bírják, még a szőlőhegyet is végigjárjuk. A vadpörkölt már tegnap elfogyott – mondta a polgármester, akitől az idei termés felől is érdeklődtem. – A borfok a meleg miatt valószínű kiváló lesz. Viszont éppen a kánikula és a csapadék hiánya miatt kevesebb a mennyiség, mint az elvárt. Ha a gazdák jól beosztják, azért a bor kitart a következő szüretig – mosolygott a falu első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!