Pápa

2014.05.19. 11:58

Interjú dr. Áldozó Tamás polgármesterrel

Pápa idén ünnepli írásos említésének nyolcszáz éves évfordulóját. Ezért az idei év egészét az ehhez kapcsolódó programokkal töltik meg a szervezők.

Nagy Imre

Hogy miként váltják a terveket konkrétumokra, erről beszélgettünk dr. Áldozó Tamással, a város polgármesterével.

– Hogyan készül a város a nyolcszáz éves jubileumra?

– Tavaly azzal kezdtük a 800 éves rendezvénysorozat előkészítését, hogy felhívtuk a város polgárait, közösségeit, intézményeit, fogalmazzanak meg programjavaslatokat. Mi ezekből a javaslatokból gondoltuk kiválogatni azokat, amiket ebbe a sorozatba beillesztünk. Ezeket – az igényeknek megfelelően – önkormányzati támogatásban is részesítve. A program egy része tehát ebből állt össze. Példaként megemlítem: az Észak-dunántúli Zeneiskolák Hegedűtalálkozója éppen a közelmúltban volt. A paletta az ilyen típusú rendezvényektől az olyan szimbolikus programok megfogalmazásáig terjed, mint például időkapszula elhelyezése az utókor számára. A 800 éves programsorozatnak természetesen része kell legyen tudományos tanácskozás is, ahol a város elmúlt nyolcszáz évének egy-egy mozzanatát fogják majd a kutatók megeleveníteni. De ugyanígy része kell legyen az is, hogy ünneppé, átélhetővé tegyük minél több pápai számára többféle műfajon keresztül – például a játékfesztivál, de akár a bornapok is erről szól majd. Új rendezvénnyel is készülünk, a kastély udvarában szabadtéri színházi fesztivált rendezünk.

– Sikerül-e ezekkel a programokkal Pápa egész lakosságát megszólítani?

– Azt gondolom, hogy sok embert sikerül megszólítanunk. A 800 év átélése, megélése, tudatosulása nem biztos, hogy igényt tarthat arra, hogy mind a harminckétezer polgár érdeklődésére számot tartson, de biztos vagyok abban, hogy sokaknak meg fog ez maradni élményként. Ezért is vannak olyan arculati elemei, olyan marketingeszközöket használunk, amik mindezt segítik. Logópályázatot írtunk ki, s a nyertes logót próbáljuk következetesen használni, és igyekszünk mindenféle korcsoporthoz, közösséghez eljutni ennek a nyolcszáz évnek az üzenetével. A jubileumot nem hasonlítanám össze egy születésnappal vagy egy intézmény fennállásának az évfordulójával. Természetesen nem is köthető naphoz, bár Pápa város napja június 16-án az egyik kiemelkedő nap lesz. Azt tervezzük, hogy amikor majd visszanézünk két-három év múlva, vagy akár év végén visszatekintünk 2014-re, akkor az apró mozaikokból álljon össze egy egész kép, és tudjuk azt felmérni, hogy mennyien, milyen módon, milyen méltósággal tudtuk az évfordulót megünnepelni.f

– A város sokféle módon erősíti az ide irányuló turizmust. Hogy jut el a jubileum híre a széles közönséghez?

– Az évforduló két irányba szól: egyrészt befelé, magunknak, hogy mi az, ami a mi identitásunkat, öntudatunkat kell, hogy erősítse, de természetesen hívószó kell legyen abban a munkában is, amit a helyi turizmusnak a megerősítéséért, fejlesztéséért folytatunk. A rendezvények egy része kifejezetten olyan lesz, ahova várunk máshonnan is vendégeket. A játékfesztivál, a színházi fesztivál és a bornapok eleve azzal az igénnyel szerveződik, hogy minél többen jöjjenek és vegyenek részt ezekben a programokban. És valamennyi 2014. évi megjelenésünkben (utazási kiállításokon, internetes felületeken, szórólapokon, hirdetésekben) is hangsúlyozzuk a nyolcszáz éves évforduló tényét.

– A település életében meghatározó a barokk kor, az Esterházyak kora. Külsőségekben hogyan nyilvánul meg mindez a rendezvényeken?

– Az Esterházy-kastély főépülete felújításának a nagyobbik része 2014 őszére elkészül. Tehát tudjuk már használni, és szeretnénk is használni a kastély udvarát rendezvényekre. A színházi találkozót – ami több színházi műfajt is magában foglal a mozgásszínháztól a prózán át az operettig –, úgy terveztük, hogy a barokkot, illetve történelmünk barokkhoz közeli évszázadait megidéző produkciók legyenek benne. Így az Experidance-től, a veszprémi színháztól is kifejezetten ilyen típusú darabokat rendelünk meg. De azzal, hogy a kastély elkészül, igen fontos lépést teszünk a barokk épített kulturális örökség megóvása érdekében, hiszen a kastélyt abban az állapotában, ahogy ősszel át tudjuk adni a pápaiaknak és az idelátogatóknak, tulajdonképpen lehet, hogy száz éve, de az is lehet, hogy, régebb óta sem láthatta senki. Hiszen a kastély fénykora nem a háború előtti időszakra esik. Tehát azzal, hogy éppen 2014-ben tudunk egy ilyen meghatározó, országos jelentőségű műemléket megújulva átadni-átvenni, azt gondolom, kellő nyomatékot tudunk adni a város karakterének is.

– Az ünnep mellett a hétköznapokról sem szabad elfeledkeznünk. Javulnak a foglalkoztatási mutatók, csökken a munkanélküliség. Túljutott a város a válság okozta veszteségeken?

– A válság tagadhatatlanul megtépázta a helyi gazdaságot is. A 2008 előtti és utáni időkről érdemes beszélni. Azt mondhatjuk, hogy 2013-ra sikerült a 2008-at megelőző eredményeket megismételni a helyi gazdaságnak, és 2014 már a továbblépés, a bővülés éve. Ezt támasztják alá azok a mutatók is, amik azt igazolják, hogy a munkanélküliek száma a 2008 előtt szintre esett vissza, sőt, annál is kedvezőbb. De például, ha az iparűzési adó reálértékét számoljuk, akkor a 2008-at megelőző évek adóbevételét már meghaladtuk. Ugyanakkor a helyi gazdaság a válság hatására további átalakuláson ment át. Mi helyben ezt nagyon befolyásolni nem tudjuk, de az látszik, hogy a külföldi tulajdonban lévő vállalkozások súlya, aránya tovább nőtt, ezen belül az autóipari beszállítóké pedig egészen nagymértékben teljesedett ki. Ugyanakkor jó azt is látni, hogy a hagyományos termelési struktúrák közt az önkormányzati és a kormányzati szerepvállalásnak köszönhetően a pápai húsgyár talpon van, és a húsvéti szezon kiválóan sikerült. Nagy mennyiségben sikerült termékeket kihelyezni a piacon, és ezeket keresték is, tehát elfogytak. Jó azt látni ezenfelül, hogy az elmúlt egy-két évben igen nagy beruházások történtek a pápai termelővállalatoknál, amik megalapozzák a következő évekre remélt bővülés alapjait is. Azzal számolunk, hogy ez a tendencia folytatódik a következő években is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!