Pápa

2014.08.07. 11:35

A hagyományokra építenek

Mezőlak - Ahogy a legtöbb település, úgy Mezőlak is megrendezi minden évben a maga falunapját. Ez a rendezvény évről évre több vendéget hozott, kezdte túlnőni magát, kezdett amolyan fesztivál-formát ölteni, és most már kissé divatos szóval MezőlakFest -nek hívjuk.

Nagy Imre

Többek között ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Nagy Gábor polgármester a múlt szombaton a rangos eseményen résztvevő helyi és meghívott vendégeket, a település lakosságát. Mint ahogyan az már szokás, a szervezők idén is kitettek magukért, hiszen változatos programokkal, minden korosztályt megszólító rendezvényekkel készültek az ünnepre.

- Ilyenkor, augusztus első szombatján, a dolgos hétköznapok után kis faluközösségünk megáll egy kicsit, hogy együtt ünnepeljünk rokonainkkal, barátainkkal, ismerőseinkkel. Az alkalomra hazajönnek a gyerekek, az unokák, és talán hazajönnek az elszármazottak is. Sajnos a technikai civilizáció hihetetlen mértékű fejlődése szétrombolja és még a maradványait is eltünteti azoknak az emberi közösségeknek, a közös munka- és ünnepi alkalmaknak, amik évszázadokon át éltették a magyar vidéket - fogalmazott a polgármester, aki a falu fennmaradását, a népességmegtartó erő növelését a megfelelő infrastruktúra kialakításában a lakóközösség összefogásában, a hagyományok ápolásában látja.

A fellépő sztárok, köztük Kocsis Tibor, nagy sikert arattak a mezőlaki közönség körében (Fotó: Nagy Gábor)

 

A falunapi programokra zenés ébresztő hívta fel a figyelmet, majd tizenhat csapat részvételével indult a hagyományos főzőverseny. Délelőtt sportversenyeken tartottak, majd nóta is szólt a jó ebédhez, erről Németh Sándor gondoskodott. Egy kis szusszanás a megnyitón adták át a jól megérdemelt díjakat, majd a színpadi produkciók következtek. A szintén hagyományos kórustalálkozó mellett táncosok is szórakoztatták a közönséget, majd Szandi lépett fel. A slágereket Forgách Gábor humorbombái és operett összeállítás következett. Itt járt Pál Dénes, a The Voice 2013-as győztese, Kocsis Tibor, a 2011-es X-Faktor legjobbja, és Zoltán Erika is nagy sikert aratott táncosaival. Aki pedig még nem fáradt el eléggé, azt este mulatós zene: a Két Zsivány együttes készítette fel a hajnalig tartó bálra a Potyautasok zenekarral.

A szombati falunap a résztvevők számában is rekordot döntött: mintegy 1200-an látogattak el a településre.

- Ezek a napok jók arra is, hogy felhívjuk az ország figyelmét, hogy mennyi érték is van egy ilyen kis faluban. Hogy mennyire szép is a vidéki életforma, és hogy úgy vigyázzunk természeti értékeinkre, ahogyan azokat számunkra elődeink megőrizték. Hagyományaink felelevenítésével emlékezünk múltunkra, otthont teremtő őseinkre - fogalmazott Nagy Gábor polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!