Pápa

2014.11.02. 17:25

Kastélyépület: rekonstruálva!

Pápa - A felújítás alatt álló pápai Esterházy-kastély építészetileg elkészült, az épület műszaki átadása megtörtént tájékoztatott Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Polgár Tibor

A szakember elmondta, a kivitelező elkészítette az épület építőmesteri, szakipari munkáit és kivonult a kastély munkaterületéről. Ez azt jelenti, hogy megkezdődhet többek között az állandó és időszaki tárlatoknak helyet adó kiállítótermek, a marionett-bábszínház, a 3D-s moziterem, a kávéház, a kiszolgálóhelyiségek, valamint a rendezvényterek kialakítása, berendezése.

Tehát már csupán az Esterházy-kastély tartalommal történő megtöltése, a különféle attrakcióelemek összeállítása, beszerelése, felépítése van hátra.

A nagy múltú pápai Esterházy-kastély kívül-belül megszépült (Fotó: Babos Petra)

Németh Tamás emlékeztetett: a gazdag múlttal büszkélkedő kastélyépület szinte teljes rekonstrukciója több ütemben, európai uniós forrásból valósult meg. 2011-ben elkészült az úgynevezett kiemelt főúri enteriőr felújítása 960 négyzetméteren.

Most pedig a pincén és a padláson kívül a kastély összes helyiségének megtörtént a rekonstrukciója. Ez közel 3600 négyzetmétert érintett tudtuk meg a Pápai Városfejlesztő Kft. ügyvezetőjétől. Hozzáfűzte, az építési engedélyben a műemlékvédelmi hatóság előírta az épület kutatását, amit festőrestaurátorok és régészek végeztek el. Németh Tamás megjegyezte, a falfelületeket a kastély eredeti inventáriuma alapján rekonstruálták.

Ezek is érdekelhetik