Pápa

2014.12.01. 13:05

Könyvformában kelepelnek a teszéri malmok

Pápa - 25 malom őrölte a gabonát egykor Pápateszéren, ma már egy sem működik. Az épületeknek és az iparágnak állít emléket az a könyv, amelyet levéltári iratok alapján állított össze Nagy Péter. A kiadványt Pápán, a Jókai Mór Városi Könyvtárban mutatták be.

Molnár Tímea

A pápateszéri malmokról a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum dokumentumtárában is találhatóak leírások, történetükkel foglalkozott többek közt Sebestyén Márta, Sebő Ferenc és Jordán Tamás is. A győri Reflex Környezetvédelmi Egyesület munkatársa, Nagy Péter az, aki a közelmúltban vállalkozott a vízimalmokról szóló összegző mű elkészítésére. A kiadvány a vízikönyvek dokumentumainak digitalizált változata, információkat oszt meg az olvasóval a az 1886-tól az 1950-es évek végéig terjedő időszakból a víziművek adatairól, így a malmok tulajdonjogáról, helyszínrajzáról, engedélyekről, az őrölt gabona mennyiségéről. A szerző annak kapcsán talált rá a témára, hogy a Reflex Egyesület ökológiai központot és erdei iskolát működtet Pápateszéren.

A pápateszéri vízimalmok vízikönyve című művet dr. Hermann István, a Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója méltatta a bemutatón, majd Molnár Lajos – aki a pápai malmokról írt könyvet – beszélgetett Nagy Péterrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!