Pápa

2015.07.12. 20:38

Végvári vitézek a Hegyen

Pápa - Végvári vitézektől volt hangos a Hagyományok Hegye elnevezésű szabadidőközpont szombaton a Hegy napja alkalmából rendezett programoknak köszönhetően.

Polgár Bettina

Fegyvercsörgés és patadobogás kíséretében, korabeli zenékkel, ruhákkal, fegyverekkel, sátrakkal elevenedett meg a középkor világa a látogatók előtt a Hagyományok Hegye Egyesület szervezésében.

– Hatodik alkalommal szerveztünk történelmi rendezvényt. Három éven át a Fény napja, az utóbbi három évben pedig már a Hegy napja elnevezést viseli az esemény. Célunk, hogy minden évben bemutassuk a közönségnek a szabadidőközpontunkban végbement fejlődést és megidézzük a történelmi múltnak egy szeletét. A középkor világát tudjuk bemutatni a hegyen, a népvándorlás korától egészen a végvári időkig. A mostani alkalommal a végvári vitézeket dicsőítettük – foglalta össze a rendezvényt Tóth Kálmán, a Hagyományok Hegye Egyesület elnöke.

fotó: Polgár Tibor

– A Hegy napján megpróbáljuk közelebb hozni egymáshoz a legendákat és a valóságot, mialatt a részt vevő hagyományőrző csapatok tagjai úgy érezhetik, igazi végvári vitézek. Emellett pedig a közönség is jobban megismerheti ezt a kort – nyilatkozta Tóth Kálmán.

Nem véletlen a helyszínválasztás sem, a térség ugyanis fontos történelmi jelentőséggel bírt az idők során. – Már 1500 évvel ezelőtt is lakott volt ez a terület, hiszen egy olyan lelőhely fekszik itt, ami a népvándorlás korából származik. Honfoglalás kori leleteket is tártak fel a térségben, mivel a környéken egy középkori falu feküdt. A török időkben pedig a visszafoglaló ostrom idején itt vertek tábort a keresztény erők – mutatta be az öreghegyi szabadidőközpont történelmi múltját Nagy-L. István, a Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum igazgatója a Hegy napja megnyitóján mondott köszöntőjében.

A múltidézésen több hagyományőrző egyesület is részt vett, akik különféle lovas és harci bemutatókkal nyújtottak bepillantást a végvári időkbe. A helyszínre látogatók kipróbálhatták magukat többek között íjászatban, patkódobásban és részt vehettek kézműves foglalkozásokon. A rendezvényt különféle zenés-táncos programok színesítették középkori dallamok kíséretében. Emellett számos kísérőprogram várt az érdeklődőkre, akik például felmehettek a kilátóba, végigsétálhattak a Természet ösvényén, megtekinthették a jurtakiállítást, nézelődhettek a kézművesvásár forgatagában, vagy éppen részt vehettek a betyárvilágot bemutató előadáson.

– Meg kell ismernünk a múltunkat, és ezt a tudást tovább is kell adnunk, hiszen a megélt történelem az, ami igazán belénk ivódik. A Hagyományok Hegye Egyesület tevékenysége és a Hegy napja rendezvény azért különösen fontos, mert a valós történelmet mutatja be – hangsúlyozta a hagyományőrző esemény jelentőségét Nagy-L. István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!