Pápa

2015.08.06. 19:36

Közösen a háziállatokért - telephelybővítésen dolgoznak

Pápa - Egyesíti erőit a város két állatvédő egyesülete, melyeknek lelkes tagjai és önzetlen támogatói a közös telephely bővítésén, fejlesztésén munkálkodnak a nyáron. Emellett nagy szükségük lenne önkéntes állatbarátok jelentkezésére.

Polgár Tibor

A Pápai Humán Állatvédő Egyesület több mint tíz éve menti és készíti fel az örökbeadásra a befogott kóbor kutyákat, évente ebek tucatjainak találnak szerető gazdit. Telephelyükön négy kennelben, illetve ideiglenes befogadóknál várják sorsuk jobbra fordulását a különféle fajtájú és életkorú jószágok. A Sanogenesis Alapítvány kötelékeibe tartozó Második Esély Állatmentő Csoport három esztendeje kezdte meg működését, a kutyák mellett macskák mentésével ugyancsak foglalkoznak.

A két civil, non-profit szervezet tavaly került követlen kapcsolatba egymással - tudtuk meg Murai Lajosnétól, a Második Esély Állatmentő Csoport vezetőjétől.

Ibolya elmondta, nagyon jó viszonyt ápolnak, amiben csak tudják, segítik egymás munkáját, hiszen a cél közös: szerető otthonhoz juttatni a megunt, utcára tett, kóborló háziállatokat. Körülbelül egy éve beszéltünk először az egyesületeink összeköltöztetéséről, aztán a szavakat tettek követték. Az összegyűlt adományokból hozzáláttunk a Pápai Humán Állatvédő Egyesület telephelyének bővítéséhez, kicsinosításához. Ennek során megépül három új, tágas kennel, amiknek az alapjai, az oldal- és válaszfalai már megvannak. A macskákat faházakban vagy konténerekben szeretnénk elhelyezni, és külön helyük lesz a kölyökkutyáknak is. Természetesen a cicák el lesznek kerítve a kutyusoktól számolt be terveikről Murai Lajoné, Ibolya. Hozzáfűzte, a munkával jó lenne augusztus végére elkészülni.

A telephelybővítést egyébként lelkes önkéntesek, támogatók végzik szabadidejükben, mint ahogyan a két egyesületnél is társadalmi munkában tevékenykednek. Az állatorvosi költségeket és a számos egyéb felmerülő kiadást adományokból, valamint az adó egy százalékának felajánlásaiból fedezik. Mindekét szervezetnek igencsak csekély számú aktív tagja van, ezért tettre kész állatbarátok jelentkezését is várják. A Pápai Humán Állatvédő Egyesület egy támogatójuknak köszönhetően a napokban rendkívül jutányos áron jutott hozzá egy használt autóhoz, így már egy jogosítvánnyal rendelkező olyan önkéntes is nagy segítséget jelentene számukra, aki az egyesületi kocsival elviszi a jószágokat az állatorvoshoz.

Önkénteseink végzik az állatok befogását, ellátását, állatorvoshoz való elszállítását, továbbá a telephelyen a kennelek tisztítását, nem utolsó sorban pedig a kutyákkal is foglalkozni kell. Fontos, hogy az állatok kapcsolatot teremthessenek az emberrel, és egy-két órát szabadon mozoghassanak. A legkisebb törődésért, simogatásért rendkívül hálásak tudnak lenni, hatalmas szeretetet képesek adni az embernek hangsúlyozta Gáspár Enikő, a Pápai Humán Állatvédő Egyesület alelnöke. Az önkéntes segítőkön túl ideiglenes befogadóknak is híján vannak az állatvédők.

Olyan állatbarátokat is keresünk, akik átmenetileg szívesen gondját viselik egy vagy több kutyusnak. Kortól függetlenül bárki jelentkezhet a feladatra, egyedül az a fontos, hogy az ideiglenes befogadó szeresse a kutyákat, és megfelelően gondozza, nevelje a rá bízott állatot. Az eb állatorvosi költségeit minden esetben az egyesületünk állja, és igény esetén akár az élelmezésben is segíteni tudunk. Ez egy remek lehetőség az időseknek az állattartásra, és persze a fiatalok is belekóstolhatnak a kutyanevelésbe - jegyezte meg Gáspár Enikő.

Állatszeretetük és lelkesedésük tehát továbbra sem csökken pápai állatvédőknek, ugyanakkor néhány segítő kéz jól jönne számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!