Pápa

2015.08.25. 16:45

Lakatfal a pápai belvárosban

Pápa – A lakat odaköt egy helyszínhez téged, ahol boldogságod pároddal megélted – olvasható Aranyosi Ervin versében, melyet a pápai lakatfal felállításának tiszteletére írt a költő.

Polgár Bettina

A lakatfal elkészítéséről az ötletgazda és kivitelező Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesületének (Pánke) elnöke, Krasztel Lászlóné a Naplónak elmondta: az elgondolás először egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg. – Korábban is szerettünk volna az egyesületünk nevében egy olyan emlékművet felállítani, amit mindenki használatba vehet. Először felmerült a szerelemesek padjának ötlete is, végül azonban a lakatfal mellett döntöttünk – tudtuk meg Krasztel Lászlónétól. Mint mondta, az egyesületük által korábban örökbefogadott területrészen kapott helyet a lakatfal, amit saját forrásból finanszírozva állítottak fel az Eötvös utcában.



Krasztel Lászlóné három gyermekével, Günterrel, Zsüsztinnel és Georginával (balról jobbra) a belvárosi lakatfalnál
Fotó: Vallner Bettina

Krasztel Lászlóné megjegyezte, a szükséges engedélyek beszerzése után láttak hozzá a lakatfal felállításához. – Felkértük Aranyosi Ervin költőt, hogy ennek emlékére írjon egy verset, melyet a Pápai lakatfal címmel olvashatnak az érdeklődők. Az első lakatot a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete helyezte fel a falra. A lakatfal nemcsak az örökké tartó szerelem, hanem a barátság és az összetartozás szimbóluma is egyben. A hagyomány szerint ennek megerősítése érdekében a lakat kulcsát el kell dobni – fogalmazott az egyesület vezetője. Kiemelte, nagy örömükre szolgál, hogy a kezdeményezésük egyre népszerűbb, mivel folyamatosan szaporodik a falon elhelyezett lakatok száma.

A következő rendezvényük kapcsán Krasztel Lászlónétól megtudtuk: szeptember 19-én, a gyermekek világnapja alkalmából a Pápai Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete ajándékot oszt majd a kicsiknek a Kossuth utcán.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!