Pápa

2015.10.15. 19:54

Huszárok emléktúrája

Pápa, Csót, Ganna - Letűnt korokat megidézve, háromnapos huszáremléktúra keretében hajtottak fejet a magyar honvédek előtt a Pápai Huszáregyesület tagjai.

Polgár Bettina

A többnapos esemény célja az volt, hogy megemlékezzenek az 1884 októberében Pápára érkezett Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezredre, valamint az első világháború emlékévei keretében tisztelegjenek az elesett katonák előtt - tudtuk meg Tóth Kálmántól, a Pápai Huszáregyesület alelnökétől. - Egyesületünk a pápai önkormányzat támogatásával arra vállalkozott, hogy e két megemlékezést összekapcsolva Pápán és környékén felkeresse azokat a helyeket, amik összefüggésbe hozhatók a huszárság, illetve az első világháború történetével - nyilatkozta a Naplónak az alelnök.

 

A háromnapos emléktúra a pápai alsóvárosi temető fel-újított sírkertjében, az első világháborús parcellánál kez-dődött. Bedők János hagyományőrző huszár százados ismertette a temető múltját, majd Tóth Kálmán megemlékezett az első világégés itt nyugvó halottairól. A továbbiakban Csóton, a több mint 600 sírhelyet magába foglaló hadifogoly-temetőben folytatódott a múltidézés, ahova a huszárok lóháton érkeztek meg. A község világháborús emlékművéhez is ellátogattak a résztvevők. Itt a csóti hadifogolytábor történetét kutató Dely Ferenc emlékbeszédet mondott, valamint Kékesi István polgármester is köszöntötte az egybegyűlteket. Kincses László, a Pápai Huszáregyesület tagja szavalattal rótta le tiszteletét. - A környékre rég látogatott el ekkora huszárcsapat, akik nyolc órát ültek nyeregben, és a hűvös időjárás ellenére közel 50 kilométeres távot teljesítettek - jegyezte meg Tóth Kálmán.

A Pápai Huszáregyesület tagjai és a hozzájuk csatlakozó megemlékezők a gannai Esterházy Mauzóleumot is felkerestéka háromnapos emléktúra alatt 
Fotó: Polgár Szilárd

A gannai Esterházy Mauzóleumot a kedvezőtlen időjárás miatt már nem lóháton közelítették meg a huszáregyesület tagjai. A helyszínen Áldozó Tamás, Pápa polgármestere beszédében megemlékezett az Esterházy család tagjainak, többek között Esterházy Pálnak a háborúban tanúsított hősies helytállásáról. Az eseménysorozat zárásaként a hagyományőrzők a pápai Helyőrségi Művelődési Otthon előtti emléktáblát koszorúzták meg, ahol a zuhogó esőben felharsanó kürtszó kísérte a tiszteletadást. - A rendezvénynek várhatóan a következő évben is lesz folytatása. Pápán és a környező településeken több helyen is található még első világháborús emlékmű, hiszen a legtöbb falu lakossága szeretteinek vérével adózott az első világégés vérzivatarának idején - fűzte hozzá Tóth Kálmán.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!