Pápa

2015.11.27. 15:51

A neves nyelvész munkássága előtt tisztelegtek

Pápa – A neves nyelvészre, Lőrincze Lajosra emlékeztek születésének századik évfordulója alkalmából a pápai református gimnáziumban, melynek egykor tanulója volt.

Polgár Bettina

Gránásiné Bácsi Tünde, a református iskola igazgatója kifejtette: Lőrincze Lajos a ’30-as években intézményük padjait koptatta, majd a későbbiekben két éven át oktatóként is tevékenykedett az iskolában. Az egykori alma mater a százéves jubileum alkalmából kiállítással és emléktábla-avatással tisztelgett Lőrincze Lajos munkássága előtt.

Az oktatási intézmény dísztermében kapott helyet a december 20-ig látogatható Lőrincze-kiállítás, melyet Veress Zsuzsa, az iskola magyartanára nyitott meg. – Lőrincze Lajos azon kevés tudósok körébe tartozott, akiket az egész ország ismert. Nem tudott szenvtelenül foglalkozni a nyelvvel, manapság pedig különösen nagy szükség van a nyelvművelésre, az anyanyelvápolásra – hangsúlyozta a pedagógus. Mint mondta, a kiállítás anyagát tudományos szakmunkák és nyelvművelő könyvek mellett a Lőrincze Lajosról szóló dokumentumok és újságcikkek alkotják, valamint a nyelvész fia, Lőrincze Péter több tárgyi emléket is az iskolának adományozott. A kiállításmegnyitón az intézmény egy végzős diákja, Móricz Márta Mikolt felolvasta a Diákélet a pápai református kollégiumban Lőrincze Lajos idejében és ma címet viselő írását, mely a Lőrincze 100 emlékkötetben is helyet kapott.

Lőrincze Lajos emléktábláját Áldozó Tamás (balra) és Steinbach József (jobbra) leplezte le

A nyelvész nevét viselő emléktáblát a Dunántúli Református Egyházkerülethez tartozó Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája, valamint Pápa Város Önkormányzata együttesen állította. Az iskola bejáratánál kapott helyet az emlékmű, melyet Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, valamint Steinbach József püspök leplezett le. – A történelem a református kollégium több tanítványának is különös szerepet osztott. A legmostohább időkben az itt tanulóknak az a feladat jutott, hogy a korábbi hagyományt hittel és meggyőződéssel ébren tartsák. Lőrincze Lajosra is ez a szerep hárult, aki későbbi visszaemlékezéseiben mindig kiemelt helyet szánt annak, hogy egykor a református iskola diákja volt – fogalmazott a polgármester. Steinbach József pedig hálát adott azokért az értékekért, melyek napjainkban is nagy jelentőséggel bírnak: a hit, az anyanyelv és a kultúra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!