Pápa

2016.01.08. 15:06

Egészséges patriotizmussal a helyi és környékbeli értékekért

Pápa - Mai világunkban, amikor oly sok értékvesztő, antikulturális jelenség ér bennünket, az egészséges patriotizmus erősítésére égető szükség lenne - vélekedik Kerecsényi Zoltán, aki ennek a gondolatnak a mentén életre hívta az Elsősorban pápai - Városbarát Egyletet.

Polgár Tibor

A civil szervezet a pápai identitás, a pápaiság népszerűsítését tűzte a zászlajára. - Úgy látom, egyre lazábbak lettek a „kötelei” a szülővároshoz való kötődésnek, egyre többen távolodnak el a hagyományos közösségi formáktól, s egyre kevésbé fontosak az értékek, a példaképek. Eddigi életemben én leginkább a múlt, az ősök emlékeinek ápolását igyekeztem szem előtt tartani. Szerencsére voltak olyan példaképeim, mint Kövy Zsolt, Huszár János, H. Szabó Lajos, Szóllás László, akikre az ember gyermekként, fiatalként felnézhetett, akiktől sokat tanulhatott a lokálpatriotizmusról - fogalmazott Kerecsényi Zoltán.

Álláspontja alapján a lokálpatriotizmus nem bal- vagy jobboldaliság kérdése, és ő is inkább elsősorban pápai képviselőnek tartja magát. Mint mondta, az Elsősorban pápai - Városbarát Egylet egy párthoz sem kötődik, kizárólag Pápa városához. Szavai szerint a helyi patriotizmusnak életformának, egyfajta erősítő életfelfogásnak kellene lennie. - Ez megvolt Bocsorék, Tarczyék, Kőrösék korában, ezért tudott a múlt századelőn egy sor pápai közösség szárnyalni, ezért tudott egy sor neves alkotó innen kiemelkedni. Mai világunkban, amikor oly sok rossz, értékvesztő, antikulturális jelenség éri a magyarokat, az egészséges patriotizmus erősítésére égető szükség lenne - hangsúlyozza a városbarát egylet életre hívója, aki nemrég egy könyvet is közreadott Magyarnak lenni, pápainak lenni címmel. Kifejtette: civil közösségük olyan katalizátor szeretne lenni, amely pártpolitikától mentesen segít erősíteni, népszerűsíteni a pápai identitást, a pápaiságot.

Kerecsényi Zoltán egy régi Pápa-ábrázolással

- Csúnya szóval élve egy olyan lobbistatevékenység, mozgalom meghonosítását szeretnénk elérni, amely által ki-ki a maga eszközeivel, a maga területén segíti szülővárosát. Vigyük hírét szép múltunknak, hírességeinknek, de ajánljuk például a megújult Esterházy-kastélyt, a Várkertfürdőt, a Kékfestő Múzeumot vagy a Református Gyűjteményt! Alkossunk egy modern honismereti kört! Emellett rá szeretnénk mutatni egy-két eldugott, kevésbé ismert vagy éppen a szemünk előtt lévő, de a mindennapi rohanás közepette sokszor fel sem tűnő helyi értékre - fűzte hozzá a lokálpatrióta. Ennek nyomán nemrég felhívták a figyelmet az egykori pápai bábsütők házában található freskók igencsak elhanyagolt állapotára, legutóbb pedig a neves városvédőnek, Ráday Mihálynak segítettek megörökíteni az 1848-as szabadságharchoz kapcsolódó pápai sírokat.

- Idén van Petőfi és Jókai Pápára érkezésének 175. évfordulója. Mi erre külön is fel szeretnénk majd hívni a figyelmet - tekintett a közeljövő elé Kerecsényi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!