Pápa

2016.02.22. 19:58

Reneszánszát éli a túrázás

Pápa - A természetet kedvelőket fogja össze az Ezüst Nyíl Sportegyesület TermészetjáróSzakosztálya. Az azonos érdeklődési kör nemcsak a túrázásban merül ki, a tagok például kulturális rendezvényeket is együtt keresnek fel.

Molnár Tímea

Az Ezüst Nyíl Sportegyesület Természetjáró Szakosztálya 40 fős, közülük 15-20 azoknak a száma, akik rendszeresen részt vesznek a szervezett túrákon. A téli időszakban szüneteltetik a természetjárást, ilyenkor - az időjárás miatt - egy alkalommal mozdulnak csak ki, de a közösségi lét ekkor sem marad el. Összejönnek beszélgetni, filmet nézni, farsangolni. A jó időben sem csak a természetben vannak együtt, például közös főzést szerveznek, és a Múzeumok éjszakáján is együtt tekintik meg a látnivalókat - derült ki Csősz Attila túravezető elmondásából.

A szakosztály honvédségi keretek közt működik, a működési forrásokat is innen, illetve a város önkormányzatától kapják. A természetjárás mellett megjelennek helyi rendezvényeken, futóversenyeken. A csoport nyitott, bárki csatlakozhat, az újak hamar beilleszkednek. Legidősebb tagjuk 82 éves, és most azt tervezik, hogy a tagok gyerekeit is bevonják a közös túrázásokba - árulta el a túravezető.

Az Ezüst Nyíl Sportegyesület Természetjáró Szakosztálya 40 fős, közülük 15-20-an vesznek részt rendszeresen a szervezett túrákon
Fotó: Molnár Tímea

A tavaszi-őszi időszakban havi két túrát szerveznek, egy- vagy kétnaposakat, száz kilométeres körzeten belül. A kiválasztott útvonalak épített és nem épített emlékekben gazdagok, és amint alkalmas lesz a terep, felkeresik a kerteskői szurdokot és medvehagymát szednek. Emellett az úgynevezett római kört is bejárják majd.

Csősz Attila azt mondta: a természetjárás reneszánszát éli, az embereknek szükségük van arra, hogy kimozduljanak a stresszes hétköznapokból. Számos csoport működik az országban, az interneten kapcsolatban vannak egymással, és túraötleteket is átvesznek egymástól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!