Pápa

2016.07.08. 14:25

Anyakönyveiket digitalizálják az evangélikusok

Pápa – Először hagyják el a keresztelési, konfirmációs, esketési, temetési anyakönyvek a gyülekezeteiket a hatékonyabb kutatás érdekében – tudtuk meg a helyi gyűjtés szervezőjétől, Polgárdi Sándor esperestől.

Laskovics Márió

A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye székhelyén, a lelkészi hivatal udvarán a mai nap déli óráiban gyűjtötték be az evangélikus anyakönyveket, hogy továbbszállítsák Budapestre, a Magyar Nemzeti Levéltárba, ahol a Magyarországi Evangélikus Egyház fogja digitalizálni a dokumentumokat a következő hónapokban. - Egyházunk az Őskereső – A Magyarországi Evangélikus Egyház anyakönyvei elnevezésű program keretében digitalizálja az anyakönyveit. Egyházmegyénként gyűjtik össze ezeket a dokumentumokat, így került sor Somogy és Zala után ránk. Az egyházmegyét ketté osztottuk, tekintettek a szállító jármű méretére. Ebben a térségben nagyon sok gyülekezetünk van, a pápai térségből, a Bakonyaljáról, és a Somló térségéből gyűjtöttük be a papír alapú rögzítéseket – tájékoztatta lapunkat az egyházmegye esperese.

Balról az első Polgárdi Sándor esperes
Fotó: Laskovics Márió

- Ez az egész azt szolgálja, hogy az Evangélikus Egyház is megőrizze és kutathatóvá tegye az értékeit a modern technika eszközeit felhasználva. Ezek az anyakönyvek féltve őrzött, a gyülekezet múltjához elengedhetetlenül hozzátartozó dokumentumok, amelyek igazolják, hogy itt volt, van egy eklézsia, amelyben születtek, kereszteltek, eskettek, temettek. Dokumentálják nemcsak az akkori korszakot, embereket, hanem az akkori foglalkozásokat is – emelte még ki a program fontosságáról, melynek köszönhetően könnyebbé válhat a családfakutatás is.

Kató Dénes, a somlószőlősi egyházkerület gondnoka

- A Pápai Evangélikus Gyülekezetből huszonhárom anyakönyvet adunk oda a digitalizálásra, ebből kettő olyan, ami nagyon értékes és restaurált. Az egyik 1784-től 1855-ig, a másik 1855-től 1887-ig. Ezek vegyes anyakönyvek, akárcsak az 1708-tól 1714-ig terjedő, elsőként készült anyakönyvünk, de vannak különálló könyveink is – tette még hozzá Polgárdi Sándor.

- A szabadságon lévő tisztelendő úr kért meg, hogy hozzam el a somlószőlősi, a veszprémgalsai, és a kertai gyülekezet anyakönyveit a gyűjtésre – mondta el Kató Dénes, a somlószőlősi egyházkerület gondnoka, mielőtt elsőként átpakolta a sok paksamétát furgonjából a felügyelő autójába. A lelkészek is átadták az anyakönyveket, amelyek másfél-két hónap múlva kerülhetnek vissza a gyülekezetekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!