Pápa

2016.07.21. 19:05

Hűsítő nyári felfrissülés

Pápa - Párakapuval, valamint a legforróbb napokon vízosztással is segíti átvészelni a nyári kánikulát a Pápai Vízmű Zrt. a város lakóinak.

Polgár Bettina

A Pápai Vízmű jóvoltából a korábbi évekhez hasonlóan idén nyáron is felállították a Kossuth utcán a hűsítő vízpermetet szolgáltató párakaput, valamint a kánikulában enyhülést nyújtó vízosztó sátrat. Szili Ágnes, a Pápai Vízmű Zrt. laboratóriumvezetője lapunknak kifejtette, már több iskolai közösségi szolgálatát teljesítő diák jelentkezett víz-osztásra. Amennyiben velük esetleg nem mindig sikerülne feltölteni a szükséges létszámot, akkor alkalmi munka keretében is foglalkoztatnak majd diákokat.

Fotó: a szerző

Mint mondta, a fiatalok a kánikulában délelőtt tizenegy órától 16 óráig osztanak kiváló minőségű vizet a felfrissülni vágyóknak a Kossuth utcán. Az akcióval arra szeretnék felhívni a figyelmet: a leghatékonyabban vízzel olthatjuk szomjunkat, ráadásul a csapvíz fogyasztása egészséges is.

- A járókelők a vízosztó sátornál ásványvíz minőségű csapvízzel olthatják szomjukat. A helyi víz magnézium-, kalcium- és hidrogén-karbonát-tartalma magas, ami kellemes ízvilágot kölcsönöz neki, ugyanakkor a nátrium-összetétele alacsony, 3-4 milligramm literenként. Utóbbi azért lényeges szempont, mert a nagyobb nátriumkoncentráció fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A viszonyítás kedvéért ugyanis érdemes megjegyezni: a palackozott vizek esetében literenként tíz milligramm nátriumtartalom alatti vizet nem igazán lehet találni. Mindezek mellett a csapvíz javára írható az is, hogy nem található benne ammónium-ion, és a nitráttartalma is elhanyagolható - hangsúlyozta a laboratóriumvezető.

Szili Ágnes hozzáfűzte, a Fő téren is felállítottak egy párakaput, akárcsak tavaly nyáron. - Mindegyik párakaput nyomógombos ivócsappal is ellátjuk majd, így a szomjas járókelőknek a víz-osztás időtartamán kívül is lesz lehetőségük vizet fogyasztani - árulta el a Pápai Vízmű munkatársa.

- Tapasztalataink szerint ötvenszázalékos vízfogyasztás-növekedés is megfigyelhető a kánikulai napokban, amikor tartósan harminc Celsius-fok felett mozog a hőmérséklet. Ez abból fakad, hogy sokaknak van otthon úszómedencéjük, és a melegebb hónapokban jellemzően többet fürdünk, gyakrabban locsolunk, így jelentősen nő a vízfogyasztás - mutatott rá Szili Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!