Pápa

2016.08.28. 16:40

A bencés templom búcsúja - Márfi Gyula a nők tiszteletét és szeretetét hangsúlyozta a misén

Pápa - A Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt pápai bencés templom idei búcsúján Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta az ünnepi szentmisét. Az alkalomra megtelt a város egyik legszebb barokk temploma.

Varga Bea

Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe. Az alkalmon
a szentmise olvasmányához kapcsolódóan tartotta meg prédikációját Márfi Gyula.

- Az égen egy jel tűnt fel, egy asszony, akinek öltözete a nap volt, lába alatt a hold, fején pedig egy 12 csillagból álló korona. Ez az asszony szimbolizálja az anyaszentegyházat, és szimbolizálja a boldogságos Szűzmáriát is. A 12 csillag pedig Izrael 12 törzsére és a 12 apostolra utal - fogalmazott a veszprémi érsek.

Az ünnepi szentmisét Márfi Gyula érsek (középen) celebrálta Fotó: Varga Bea

Az augusztus 15-ei Mária-nap egyben Magyarország patrónájának ünnepe is. Napjainkban az ünnep Jézus édesanyja mellett tágabb értelemben minden édesanyának, minden nőnek szól, aki a nőiesség méltóságát viseli - erről is beszélt a szentmisén Márfi Gyula.

- A Szűzanya személyében mi egy nőt tisztelünk, egy asszonyt. Az Úrjézus a maga korában nagyon tisztelte a nőket, csakúgy, mint mi. Mi is tiszteljük és szeretjük őket, és tőlük várjuk, hogy gyermekeket neveljenek, hogy szebbé tegyék a világot, de ne csak a külsejükkel, hanem a lelkületükkel is - mondta az érsek.


A szentmise egyik kiemelt mozzanata volt a jubiláló házaspárok megáldása. A programon külön köszöntötték
a Veszprémi főegyházmegye érsekét abból az alkalomból, hogy először tartott szentmisét a pápai bencés templomban.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!