Pápa

2016.09.05. 17:36

Hamarosan csak az űrrepülőgép nem szállhat majd le a pápai légikikötőben

Pápa - Újabb épületfelújítások, fejlesztések várhatóak az MH Pápa Bázisrepülőtéren, amelyek eredményeképpen már nyugodtan kijelenthetjük majd, hogy az űrrepülőgép kivételével gyakorlatilag bármi leszállhat itt - fogalmazott Gangler László ezredes, a pápai katonai légikikötő parancsnoka a reptér idei bajtársi találkozóján.

Polgár Tibor

Negyedik alkalommal tartottak bajtársi találkozót a pápai repülőtéren korábban szolgálatot teljesítő hivatásos, szerződéses és polgári állomány, valamint családtagjaik számára. A rendezvény az MH Pápa Bázisrepülőtér kiállított repülőgépeinél kezdődött, ahol Kositzky Attila nyugállományú altábornagy, légierő vezérkari főnök köszöntőjét követően Buczkó Imre nyugállományú dandártábornok, légierő parancsnokhelyettes és Gangler László koszorút helyezett el az elhunyt bajtársak emlékére, illetve az élők tiszteletére állított emlékműnél.

Kositzky Attila nyugállományú altábornagy...

A bajtársi találkozó a Csapatművelődési Otthonban folytatódott. Gangler László beszédében kiemelte: a tavalyi esztendőhöz képest sok új létesítménnyel találkozhatunk a repülőtéren, és ez a fejlődés a továbbiakban sem áll meg. - Az elmúlt másfél évben az építkezések kapcsán több mint hatezer ember kapott belépési engedélyt a bázis területére, és előfordult, hogy a bent dolgozó civil szakmunkások létszáma meghaladta a katonákét - mutatott rá az ezredes. Hozzátette, a továbbiakban újabb fontos és nagy volumenű épület-felújítások, fejlesztések várhatók. - Ezek megvalósulása után már nyugodtan kijelenthetjük majd, hogy az űrrepülőgép kivételével gyakorlatilag bármi leszállhat a pápai reptéren - fogalmazott Gangler László.

...majd pedig Gangler László ezredes, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka is köszöntötte a negyedik alkalommal megtartott bajtársi találkozó résztvevőit

- Ebben az évben hat nemzetközi gyakorlatunk volt, 2017 tekintetében pedig körülbelül ugyanezt a képet látjuk. Nem egyszer előfordul, hogy két gyakorlat egyidejű futtatásával dolgozunk, emellett kiszolgáljuk a három C-17-es repülőgépet, folyamatosan pontosítjuk a fejlesztési terveket, biztosítjuk a saját kiképzéseinket. Nem beszélve arról, hogy jelentős létszámmal veszünk részt a határ menti munkákban. Továbbra is folyamatosak a külföldi missziók, ezenkívül jelenleg több mint harminc fő tartózkodik az országhatáron túl különböző egyéni beosztásokban Iraktól kezdve egészen Afganisztánig - jegyezte meg az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka. A bajtársi találkozó kapcsán az ezredes hozzáfűzte, az ilyen összejövetelek mindig erőt adnak a továbbiakhoz, hiszen az eseményre ellátogatókat közös kötelék fűzi egymáshoz függetlenül attól, hogy valaki a világháború előtti időszakban, vagy a '70-es, a '80-as, a '90-es években szolgált, illetve napjainkban teszi ezt.

A rendezvényre ezúttal is sokan ellátogattak
Fotó: Polgár Tibor, Kovács József

A továbbiakban az egybegyűltek meghallgatták Bódai Miklós százados előadását a bázis tavalyi évben megvalósult fejlesztéseiről, gyakorlatairól, majd bejárták a repülőteret - beleértve az új létesítményeket, mint a repülésirányító tornyot és a hangárkomplexumot -, valamint technikai bemutatón is részt vehettek. A rendezvényre ellátogatók emellett megtekintették az alakulat csapatmúzeumát, és baráti beszélgetésekre is sort kerítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!