Pápa

2016.11.10. 17:47

Kiss Szilárd lepkegyűjtő: pisztolyt is szorítottak már a fejemhez

Pápa- Első ránézésre talán nem a törékeny pillangók jutnának eszünkbe Kiss Szilárd súlylökő olimpikonról, aki a 197 centiméteres testmagasságával valószínűleg az egyik legnagyobbra nőtt lepkegyűjtő az országban.

Polgár Bettina

Trópusi rovar- és lepkekiállítása nyílt Kiss Szilárd magángyűjtőnek a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A tárlatot közel egy hónapon át látogathatják az érdeklődők. A nyitóünnepségen a Tókerti Óvoda kisgyermekei A három pillangó című mesejátékot adták elő, majd Fekete Gábor, a Türr István Gimnázium biológia-rajz szakos tanára köszöntötte a jelenlévőket, felhívva a figyelmet a gyűjtemény rendkívüli gazdagságára.

Kiss Szilárd magánygyűjtő

- Fantasztikum a lepkék szárnyain látható színorgia, a gyönyörű komplementerek és rejtőszínek. Bármerre néz az ember, habzsolja a szem a színeket - fogalmazott Fekete Gábor, aki Gerald Durrell Családom és egyéb állatfajták című könyvéből olvasott fel egy részletet.

Kiss Szilárd kifejtette, hétéves kora óta gyűjt lepkéket, először ugyanis biológusnak készült, majd erősebbé vált benne a vágy sport iránt. - 14 évesen súlylökéssel kezdtem el foglalkozni, először Zalaegerszegen, később pedig Szombathelyen. Súlylökésben tartom a magyar csúcsot és olimpikonként szerepeltem a sydney-i olimpián - mesélte a pillangógyűjtő.

Fekete Gábor nyitotta meg a kiállítást

Mint mondta, egészségügyi okokból kényszerű befejezéssel ért véget a sportpályafutása, mely rengeteget segített számára a trópusi lepkék gyűjtésében, ugyanis nagyon sok helyre eljuthatott, ahova átlagemberként sokkal nehezebb lett volna ellátogatnia.

Kiss Szilárd rámutatott, a magyar gyűjteményét a Savaria Múzeumnak adományozta, jelenleg pedig elsősorban trópusi lepkék gyűjtésével foglalkozik, mert ezeken a terülteken még jó pár olyan faj fellelhető, amiket szabadon, vagy bizonyos korlátozásokkal, engedélyhez kötötten lehet gyűjteni.

A Tókerti Óvoda kisgyermekei A három pillangó című mesejátékot adták elő

- Európán belül szinte már sehol nem szabad pillangókat gyűjteni, vagy csak nagyon szelektív módszerrel. Afrikában a természetvédelmi területeken, nemzeti parkokban engedélyköteles a gyűjtés, Dél-Amerikában is egyre inkább megszigorítják ennek a feltételeit. A Francia Guyanán és Indonéziában azonban nem szükséges engedély - ismertette Kiss Szilárd, aki leszögezte, korlátozott számban gyűjti a pillangókat, és igyekszik a nőstény lepkékből is minél kevesebbet megölni, hogy a populáció ne sérüljön.

- A trópusokon óriási a fajbőség és az egyedszám is nagyon magas. Amikor pedig ilyen helyeken jár az ember, megkívánja a szépséget. Így került még a gyűjteménybe néhány bogár, egy kevés szitakötő, illetve csótányok, sáskák és százlábúak is. A célommá vált, hogy bemutassam azokat az élőlényeket, amik itthon nem láthatóak - magyarázta a világjáró gyűjtő. Hozzáfűzte, a gyűjtés öröme mellett mindig megragadja a táj szépsége, és szakít időt az adott ország kultúrájának, gasztronómiájának megismerésére is.

Kiss Szilárd a Naplónak nyilatkozva kifejtette, minden expedíciójuk kalandos, egy perui látogatása azonban különösen emlékezetes maradt számára. - Pisztolyt szorítottak a fejünkhöz, és mindent elvettek tőlünk, még a lepkehálókat is. Alsónadrágban mentünk vissza hotelbe, ahol korábban otthagytuk az útlevelünk fénymásolatát. Így tudtuk a követségen keresztül kihámozni magunkat. Erről az expedícióról nem sok minden érkezett haza, de amikor azokra a lepkékre ránézek, mindig megborzongok - elevenítette fel az elkötelezett gyűjtő. Hozzáfűzte, emellett Ausztrália, Kína, Kamerun és Tanzánia is nagyon izgalmas volt számára, legközelebb pedig Costa Ricát szeretné meghódítani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!