Pápa

2016.11.09. 15:10

Libatoros és LibaTour - Szent Márton-napi újbor ünnepe

Pápa - November 11-12-én az Esterházy-kastély udvarán tartja a város önkormányzata a Szent Márton-napi újbor ünnepét, a két napos rendezvényen a színpadi műsor mellett finom libaételeket és testet-lelket melegítő italokat kóstolhatunk.

Laskovics Márió

Erről informálta a sajtó képviselőit szerda délután az Esterházy-kastély játszóházában Szabadkai Verita, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója és Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője. Valamint elmondták, szombaton LibaTour néven három helyszínen várják a játszani, kézműveskedni, sütni vágyó gyermekeket és szüleiket.

Fotó: Laskovics Márió

A vetélkedő kísérőprogram keretében az érdeklődők a Kékfestő Múzeumban ügyességi vetélkedőn vehetnek részt, az Esterházy-kastélyban pogácsát süthetnek és plüss libát alkothatnak, illetve az új állomáson, a Kópé-Várban ajtódíszeket, libás képeket és mécsestartót készíthetnek, valamint kipróbálhatják a libatollas írást. A résztvevők mindhárom helyszínen válthatnak pecsétgyűjtő menetlevelet, amit legalább két helyszínen teljesített feladatok elvégzése után a kastély főbejáratánál adhatnak le. Így részt vehetnek a szombati LibaTour sorsoláson, ahol értékes nyereményekkel, például Várkertfürdő belépővel, színházi és mozijeggyel gazdagodhatnak – tudtuk meg a két szervező intézmény vezetőitől.

Ottjártunkkor már állt a rendezvénysátor, a szakemberek a színpadot és a faházakat építették.

- A színpadi programok pénteken 17 órakor, szombaton 16 órakor amatőr művészeti csoportok bemutatóival kezdődnek, esténként pedig kiváló zenészekből álló zenekarok koncertjeivel zárulnak. A jó hangulat minden korosztály számára garantált, elképzeléseink szerint a legkisebbek a Tarisznyások Együttes szombat 17 órai interaktív koncertjén táncra is perdülnek majd – vetítette elő Szabadkai Verita.

- Hat borászat jelezte részvételi szándékát, lesz például somlai, balatoni, tokaji bor, de két borászatnál különböző régiók nedűiből, illetve egy faháznál pálinkát is kóstolhatunk, úgyhogy széles lesz a választék. A sátorban az ünnep apropójából libából készült ételeket fogyaszthatunk, de a kürtőskalács sem maradhat el – tájékoztatott a rendezvény kulináris oldaláról Boros Katalin. - Az előrejelzések alapján igazi Márton-napi idő lesz, de a hideg ne riasszon el senkit. Úgy gondolom, hogy mind a színpadi programok, mind a gasztronómiai kínálat megéri, hogy jól beöltözve itt töltsék estéiket a pápaiak – tette még hozzá az ügyvezető.

Pénteken 18-kor szentelik az újbort, bor- és pálinkalovagokat avatnak, fellép az egyházaskeszői néptánccsoport, erzsébetvárosi óvodások, a Weöres Sándor Általános Iskola tanulói, Mózes László, és a miskolci Illés emlékzenekar. A szombati műsort színesíti a Pápai Nyugdíjas Egyesület Énekkara és Irodalmi Színpada, a Mihályházi Asszonykórus, a Tarisznyások Együttes, Sebestyén Tamás és a Gráciák, Greznár Zoltán, és a The FreakEnd partizenekar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!