Pápa

2016.12.10. 16:35

Adventi gondolatok a Polgári Körben

Pápa - „Európában még az ateista is keresztény.” A karácsonyi ünnephez való ragaszkodásban lehet ezt látni – idézte Antall Józsefet Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője a Polgári Körben tartott előadásakor.

Laskovics Márió

A Pápai Polgári Kör pénteken, az Ipartestület Széchenyi utcai székházában tartott adventi összejövetelén Dancs Ferenc elnök köszöntötte a szép számban megjelenteket, akik Tompa Melinda, a Türr István Gimnázium kilencedik osztályos tanulójának éneke után Kincses László karácsonyi verses Wass Albert-szavalatát hallhatták, majd vendég előadóként Köntös László dunántúli lelkészi főjegyző, a Református Gyűjtemények igazgatója osztotta meg adventi gondolatait a kör tagjaival, s egy, a Szentírásból vett ige kapcsán arról beszélt, hogy a karácsonyi ünnepkör által is közvetített keresztény üzenet mit tud mondani a ma emberének.

- A karácsony a keresztény ünnepkör legnagyobb ünnepe. Ezzel mindenki egyetért, függetlenül attól, hogy egyházias keresztény, templomba nem járó hívő vagy ateista. Teljesen igaza van Antall Józsefnek, aki azt mondta, hogy Európában még az ateista is keresztény. Ilyenkor, az ünnephez való ragaszkodásban lehet ezt látni. Van benne sok felületesség, felszínesség, de mégis fontos, bensőséges és nagy hiányt szenvednénk, ha nem lenne. A karácsony olyan ünnep, ami otthonosságot, állandóságot biztosít az állandóan megújuló világban – húzta alá az előadó.

- A kereszténység üzenete szerint a világot, az univerzumot, az embert nem lehet Isten nélkül érteni. Magyarán, nem tudunk arra a kérdésre válaszolni, hogy mi ez az egész, amiben vagyunk. A karácsony arról szól, hogy megszületett a Megváltó, eljött, hogy az embert megváltsa. Az emberi élet végső soron megoldatlan, tehát olyan dolgokkal kell szembenézünk, amiket nem bírunk megoldani: Miért van a rossz a világban? Miért halunk meg? Miért értelme van az élet elmúlásának? A mai ember úgy gondolja, hogy ezekkel az alapvető, nehéz, ám jelenleg is érvényes kérdésekkel nem kell foglalkozni – fogalmazott a főjegyző.

- Az élet annyira felgyorsult, összetett, az emberek olyan hajszoltságban élnek a mindennapi megélés gondja és terhe alatt, hogy erre nem jut idő. Másrészt a világszemlélet eltereli a figyelmet ezekről a kérdésekről, elmegyünk mellettük, valamint el vagyunk kábulva a technológiai fejlődéstől, a mobiltelefonoktól – fűzte még hozzá Köntös László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!