Pápa

2017.03.03. 20:20

Háromszor járták végig az El Caminót

Pápa- Közel 1500 kilométert tett meg gyalogosan egy szőci orvos házaspár, akik háromszor járták végig az El Caminót. Péter Mária és Széll András az út során szerzett élményeiket és tapasztalataikat osztották meg a pápai hallgatósággal egy belvárosi kávézóban.

Molnár Tímea

A két veszprémi orvos először 2014-ben vágott neki a közel 900 kilométeres zarándokútnak. A Szent Jakab-út, melyet spanyol neve után gyakran El Caminonak is neveznek, Santiago de Compostelában ér véget. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai.

Santiago de Compostelába nemcsak egy kiindulópontból lehet eljutni, viszont az út fő része azonos. A házaspár három különböző hosszúságú és nehézségű utat járt meg. Először a francia útnak vágtak neki, amit a spanyol majd a portugál követett. Péter Mária elmondta: van, aki vallási meggyőződésből, más kalandvágyból vagy divatból vág bele az El Camino-zarándoklatba. A legtöbben azonban önmaguk felfedezését, a lelki megtisztulást várják az úttól. Férjével együtt nekik semmilyen elvárásuk nem volt. Egy legenda, a kihívás, valamint a kíváncsiság vezérelte őket az elinduláskor. A válaszokat igazából az út során kapták meg - fogalmazott az aneszteziológus doktornő. - Sikerült megszabadulni a stresszes, fájó gondolatoktól, a békétlenségtől, ami az ember fejében felgyülemlett a hosszú évek során. Gyakran éreztem úgy, mintha egy ecsettel söpörnék ki a rosszat a fejemből. Semmi más dolgunk nem volt, mint menni, enni, pihenni és befogadni azt a sok szépet és jót, amit a Camino nyújtott nekünk az út során - fűzte hozzá.

A zarándokút szépségei mellett a szenvedésből is kijutott a házaspárnak. A sok gyaloglás alaposan megviselte a lábukat, és az időjárás viszontagságaival is meg kellett küzdeniük. Naponta átlagosan 20 kilométert tettek meg változatos terepviszonyok között, vállukon az elmaradhatatlan hátizsákkal. Közel 40 nap alatt érték el céljukat. Széll András érsebész hozzátette, sok érdekes emberrel találkoztak, akik a világ minden részéről érkeztek. Többek között egy kubai testvérpárral, akik betöltötték már a 80 évet. Mint mondta, a helyiek nagy tisztelettel fordulnak a zarándokokhoz. Segítőkészek, megbecsülik őket, apró ajándékokkal kedveskednek nekik. Az óvatosság természetesen nem árt, de az El Camino biztonságos - jegyezte meg egy érdeklődő kérdésére az orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!