Pápa

2016.01.29. 19:10

Mi lesz veled, régi strand?

Pápa - Generációk szürcsölték a Bambit a régi pápai strand medencéi mellett. Sokunkban felötlött a kérdés a ma már nosztalgikus emlékeket keltő létesítmény kapcsán: mi lesz az épület további sorsa?

Polgár Bettina

Edz, erősít, étvágyat gerjeszt az Esterházy strand vize, levegője, verőfényes napsütése - olvasható a csalogató hirdetés az egyik ’30-as évekbeli helyi lapban. Az Erzsébet ligetben 1932-ben nyitotta meg kapuit az Esterházy Tamás gróf által építtetett strandfürdő. - Tágas, világos lépcsőházas csarnok vezet a teraszra és az emeleti kabinsorokhoz, mely alatt még egy partszinti kabinsor is található. Két beton fürdőmedencéje van fövenyparttal. A

A medencék vizét a Tapolca-folyó szűrt vize szolgáltatja, mely állandóan táplálja az egyúttal lefolyással bíró medencéket, így azok tartalma mintegy négy nap alatt cserélődik ki teljesen. A fürdő 4-5 Celsius-fokkal melegebb a folyó vizénél, és a forróbb nyári napokon hőfoka 25 Celsius-fokra is felemelkedik. A fürdőnek kitűnő büféje van, a vendégek rendelkezésére állnak tornaszerek, csúszda, és zene is szórakoztatja őket. A fürdő több mint 1200 személy befogadására alkalmas, és egész nap nyitva tart - áll az 1936-ban kiadott Pápa megyei város múltja, jelene és környéke című kötetben.

Huszár János helytörténész a Napló megkeresésére elmondta, a második világégés idején nem érte bombatámadás az épületet, így az átvészelte a háború viszontagságait, majd az évtizedek során több felújításon is átesett. Végül 2003. július 29-én, több mint 70 év után zárta be kapuit az Erzsébet ligeti strand. Áldozó Tamástól, Pápa polgármesterétől megtudtuk: a bezárást követő napon a Pápai Termálvízhasznosító Rt.-től a Paprét Ingatlanforgalmazó Kft. megvásárolta a létesítményt. A strandépület jövője kapcsán megindultak a találgatások a pápaiak körében, felmerült többek között az a lehetőség is, hogy bevásárlóközpont épül a helyén.

A telek információink szerint jelenleg a budapesti székhelyű W-Go 2004 Kft. tulajdonában van. Amnon Frankltól, a cég ügyvezetőjétől érdeklődtünk arról, miért tartották jó befektetésnek a létesítmény megvásárlását, mik voltak vele a céljaik, illetve a továbbiakban mi lesz az egykori strandfürdő sorsa. - Mivel az ügyvezetői tisztséget a 2010-es év végén vettem át, így a korábbi döntésekről nem tudok nyilatkozni. Ami pedig a jövőbeni terveinket illeti, azok cégünk gyakorlata szerint üzleti titoknak minősülnek, ezért ezekre a kérdésekre nem tudok válaszolni - fogalmazott Amnon Frankl rövidre szabott válaszlevelében.

Jelenleg a meglehetősen lepusztult strandépület bejáratánál egy tábla hirdeti, hogy eladó. Tovább folytatódhatnak hát a találgatások: mi lesz veled, régi strand?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!