hirdetés

2019.10.04. 14:22

Mindent tudsz a garanciáról?

Ha vásárolunk egy értékesebb terméket, például egy fajsúlyosabb műszaki cikket, akkor szeretnénk, ha azt addig használhatnánk, ameddig csak lehet. A törvények a drágább termékek esetén kötelezik a gyártókat, hogy egy bizonyos ideig biztosítsák a gondtalan használatot.

Vigyázzunk, milyen számlát kérünk

Amikor kifizetjük a termék – például egy power bank vagy egy házimozi – vételárát, azzal azt is megvásároljuk, hogy bizonyos ideig kiszolgál minket az adott cikk.

Kevesen tudják, de minden forgalomba került termék esetén jár egy év szavatosság – persze ez egy szelet tortára nem vonatkozik, hanem mindarra, amitől egy év működés elvárható.

Ha meghibásodik a termék, a blokkal a kezünkben kérhetjük a javítást vagy a cserét. Amennyiben teljesen új árucikkel tudják csak a hibát orvosolni, akkor erre az új darabra ugyanúgy egy év szavatosság vonatkozik, az átvételtől kezdve.

Ám arra vigyázzunk, hogy ne céges számlára vásároljunk, mert akkor elesünk ettől a szolgáltatástól. A fogyasztóvédelem csak a fogyasztókat védi ugyanis, azaz a magánembereket.

Mindez minden termékre vonatkozik, még arra is, amit mondjuk egy adásvételi portálon mi ‘civilek’ egymásnak eladunk. Ha új árucikkről van szó, a törvény még szigorúbb, két évig kell működnie az adott holminak problémamentesen.

Azt kaptuk, amit kértünk?

Akkor is cserére, javításra kötelezhető a kereskedő, ha a termék nem alkalmas arra a célra, amire eladták.

Persze van, amikor nehéz bizonyítani, hogy nem azt kaptuk, amit szerettünk volna. A téli cipőnél olykor kiderül, nem lehet elvárás, hogy bokáig hóban se ázzon be, hanem csak ‘városi használatra’ alkalmas. Épp ezért érdemes a leírást, a kapcsolódó információkat alaposan átböngészni vétel előtt.

Egy telefon is nagy érték

A jótállás még az építkezések esetén is érvényesíthető, részletes jogszabályok írják le, melyik elemnek mennyi ideig kell gond nélkül működnie. A tapétánknak például 3 évig a helyén kellene maradnia, és ha ez nem történik meg, a kivitelező köteles díjmentesen javítani a hibát.

A garancia lehet hosszabb is

Van, amikor szeretnénk, hogy a biztonságos használat időszaka hosszabb legyen a törvényileg előírtnál, például ha egy a munkánkhoz nélkülözhetetlen árucikket veszünk meg.

Ekkor segíthet a termékhez megvásárolható plusz garancia, ez biztosítja nekünk, hogy mondjuk a víz alatt használható kameránkkal évekig tudunk majd felvételeket készíten.

Nemcsak a meghibásodás okozhat gondot, komoly veszteség, ha egy értékesebb tárgyat elveszítünk, vagy ellopják tőlünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában