hirdetés

2019.12.06. 13:30

Halászlé karácsonyra másképpen

A halászlevet általában vagy nagyon szeretjük, vagy nagyon nem.

Miért ne újítsunk karácsonykor lazacból készült hallevessel?

Bármelyik táborba is tartozzunk, érdemes másfajta ízvilággal, alapanyagokkal is kísérletezni, így felfedezhetjük a halászlé sokszínűségét.

Ehhez pedig érdemes nem csak a megszokott pontyból elkészíteni a hallevest, és nem csak azon variálni, hogy bajai vagy szegedi, esetleg balatoni módon készítsük-e. A legjobb íz megteremtéséhez használjunk autentikus edényt, azaz próbáljuk ki a vastagfalú halfőző bográcsot.

Miben más a halfőző bogrács?

Amit a legfontosabb megjegyezni, hogy egy vastagfalú halfőző bográcsban jobban oszlik el a hő, emiatt egyenletesebben fő benne az étel és nehezebben ég le, mint az átlagos, vékony falú bográcsokban.

Fülük is vastagabb, így sokkal kényelmesebb és biztonságosabb fogni. A halfőző bográcsok felfelé szűkülő kialakítása miatt kisebb felületen tud elpárologni a lé, emiatt hosszabb ideig főhet benne magas hőfokon a halászlé.

Korhely halászlé

Talán kevesen hallottak még a korhely halászléről, pedig ez a típusú halleves is nagyon régóta része a magyar konyhának. A receptek általában vegyes halat írnak hozzá alapanyagnak, ezért érdemes kísérletezni vele. A korhely és a klasszikus halászlé alaplevébe bátran tehetünk kárászt, keszeget, törpeharcsát, márnát, de mehetnek bele persze a nagy kedvencek, a ponty és harcsa is.

Amitől a korhely halászlé más, az az, hogy miután elkészült az alaplé és az átpasszírozott hallal besűrítjük a levest és ízesítjük azt, utána belekerül a mustárral kikevert tejföl, amit egy kis alaplével hőkiegyenlítünk és beleforgatjuk az egészet a levesbe. Kiválóan elkészíthető a leves egy zománcozott vagy rozsdamentes halfőző bográcsban.

A gazdag halászlé

Felturbózott halászlevet is készíthetünk halfőző bográcsban. Többféle recept létezik erre is, tájegységtől függően lehet próbálkozni a káposztás-babos verzióval, a fehér borral felöntöttel, vagy a leveszöldséggel gazdagítottal.

Mindegyikre igaz, hogy egy amúgy is laktató ételt tesznek még fajsúlyosabbá, így ha akár csak egy tányérral is megeszünk belőle, garantáltan nem bírunk utána 3 szeletnél több bejglit magunkba termelni.

Miért ne újítsunk karácsonykor lazacból készült hallevessel?

Halászlé helyett halleves

Nem ördögtől való gondolat, hogy halászlé helyett hallevest készítsünk, akár az ünnepi asztalra is. Ha ragaszkodunk a babonákhoz vagy vallási okokból mindenképpen szeretnénk halat enni, akkor az lehet halleves is, például egy mediterrán halleves lazacból és garnélarákból.

Vagy akár egy tejszínes-citromos halleves tárkonnyal fűszerezve is izgalmas újítást jelenthet az életünkben, amit szintén nyugodt szívvel elkészíthetünk halfőző bográcsban is. Merjünk kísérletezni és új ízeket kipróbálni, akár karácsonykor is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában