szponzorált tartalom

2020.08.14. 05:00

Bordűr a Bondorón – Kulturális és gasztronómiai finomságok: bor- és művészeti páholy az utcaszínház fesztiválon

Kapolcson hangulatos bor- és művészeti páholy is várja az érdeklődőket kis pódiumkoncertekkel, borkóstolási lehetőséggel, a Balaton-felvidék és a kézműves termékek jegyében a Bondoró Utcaszínház Fesztiválon, Kapolcson, augusztus 28. és 30. között.

Rimányi Zita

Fotó: Holczer Balazs

A Bordűr az apró finomságok helyszíne lesz, kulturális és gasztronómiai értelemben egyaránt. Itt lesz látható és kóstolható a fesztivál saját, dedikált Balaton-felvidéki bora. A Bondoró Bort a dörgicsei Echo Pincészet készítette a rendezvény látogatóinak. A nyitóestén a Brass On the Road rezesei játszanak a nézők között, másnap fellép szólóestjével Kardos-Horváth János és Vázsonyi János szaxofonművész is. A szombat este a Canarro együttesé. A zenekar vezetője és egyben hegedűse, Szakál Tamás lapunknak elmondta, hogy olyan műsort hoznak, amivel Django Reinhardt, a híres belga dzsesszgitáros, cigányzenész nyomdokain járnak. Ő teremtette meg a szinti szving, a manouche dzsessz stílusát. Így virtuóz, ritmusos zenét hallhat a közönség. Öten adják elő, nagyobb felállásban, ahogy eredetileg és jellemzően ma is Nyugat-Európában. Hazánkban elsőként viszont ezt a Canarro teszi meg. Szólógitáros, harmonikás, hegedűs, kísérőgitáros és nagybőgős együtt áll a színpadra. Énekelnek és olyan dallamokat játszanak el, amelyek filmekből lehetnek ismerősek sokaknak. Hazai örökzöldeket is átdolgoztak: a magyar kávéházi zenét, például Karády Katalin számait vegyítik Django stílusával.

Vasárnap az InFusion Trió játszik a Bondoró közönségének. A Bordűrben élvezhetik az érdeklődők Az élet egy tangó című programot is, Miquèu Montanaro és Móser Ádám előadásában. A tangó mindig kultúrák találkozásáról szól – ezt szeretnék megeleveníteni. Montanaro zenei világa nem ismer határokat, gyökerei a provanszáli muzsikához kötik, de számos más stílusban is otthonosan mozog. Móser Ádám muzsikáját pedig áthatja az improvizáció szabadsága, harmonikajátéka egyedi, körbejárhatjuk a világot általa.

A Bordűrben láthatóak majd azok a megfestett, újrahasznosított hordók is, amiket a júliusi Bondoró Art Pikniken készítettek a műanyagmentes július jegyében a Nyitott Műterem képzőművészei. Ezek így nemcsak műtárgyak lettek, hanem egyben üzenőfalként is funkcionálnak majd: mindenki rajtuk hagyhatja a keze nyomát. Ráadásul használatba is veheti a közönség a hordókat, könyöklőként.

A Nyitott Műterem művészei tavaly, a fesztivál születésekor a patakparton tartottak rendezvényt. A közönség munka közben láthatta őket, belefesthetett képeikbe a játékos, baráti, közös alkotás során. Erről Debreczeny Zoltán képzőművész, a csoport vezetője beszélt lapunknak. Elmondta azt is, hogy idén visszatérő vendégként újdonsággal készülnek. Spontárlatot rendeznek képeikből a Bondorón, a Malomszigeten. „Hozzuk, mutatjuk, beszélgetünk, tárlatvezetünk, hazamegyünk” – fogalmazott Debreczeny Zoltán. „Felépítjük, információt adunk át, és két órán belül le is zajlik a szabadtéri kiállítás” – tette hozzá. Öt művésszel találkozhatnak a látogatók, mindegyikük hat-nyolc alkotását hozza el. Olyanokat válogattak ki, amelyek kapcsolódnak a nyárhoz, a zenéhez, a fesztivál hangulatához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában