hirdetés

2020.11.13. 06:00

A nagy főzőlap teszt: hogyan válasszunk főzőlapot?

Régebben ez egy elég egyszerű kérdés volt, választhattunk a fatüzelésű sparheltek és a gáztűzhelyek között. A sparhelt egyébként fantasztikus dolog, de mostanra már több különböző elven működő főzőlap közt válogathatunk, így talán jobb döntés haladni a korral.

Forrás: pixabay

Egy konyhafelújítás során most már leginkább a beépített gépek mellett döntünk, de ezeknek is több fajtája van. Vegyük tehát sorra, hogy mik is ezek, ezzel megkönnyítve a választást.

Technikai háttér

A mostani konyhafelújításoknak általában az emberek nagy többsége a hagyományos gáztűzhelyét cseréli beépített sütőre és főzőlapra, így tapasztalat híján tényleg könnyű elveszni az ajánlatokban.

Először azt kell eldönteni, hogy nekünk melyik elven működő főzőlap a legideálisabb. 3 fő kategóriát különböztetünk meg, a gáz-, az indukciós- és a kerámia főzőlap. Az első gázzal, míg a második kettő árammal működik. Így hát az elsődleges döntésnek annak kell lennie, hogy milyen energiaforrást kívánunk használni.

Ha nincsen hozzánk bevezetve a gáz, akkor nagy költségekkel kell számolnunk a bevezetéséhez, ha viszont az elektromos verziók valamelyikénél tesszük le a voksunkat, akkor fel kell mérnünk, hogy az elektromos hálózatunk el fogja-e bírni a megnövekedett terhelést. Mindkét esetben szakember segítségére van szükségünk, így csak az után döntsünk, hogy konzultáltunk a megfelelő emberrel.

Nyilván az árkategóriák is szerepet játszanak a döntésben, a Kimbino oldalán tudunk böngészni az akciók között. Most éppen remek ajánlatokat találhatunk a Media Markt Black Fraiday leárazásaiban, érdemes sietni! Gorenje, Electrolux vagy Zanussi? Neves márkákat kínál az üzlet, az értékesítési kollégák tudnak támpontokat adni választáskor.

Vegyük is végig az egyes típusokat, hogy tisztábban lássunk.

Fotó: pixabay

Gázfőzőlapok

A magyar háziasszonyok körében a gázfőzőlapok a legnépszerűbbek, Több oka is van ennek, egyrészt, hogy egyszerű és gyors a használata, másrészt pedig sokan a hagyományos tűzhelyeik után úgy gondolják, hogy csak ezzel a technológiával tudnak főzni, így igazi az étel. Előnye még, hogy bármilyen edény használható hozzá.

Hátránya a többivel szemben az, hogy nehezebben takarítható. Ha szeretjük az ázsiai konyhát, és főzünk wokban, akkor mindenképpen gázfőzőlapot válasszunk, mert annak valódi égő tűzre van szüksége.

Árképzésben is a gázfőzőlap a legkedvezőbb, így érthető a népszerűsége.

Indukciós főzőlapok

Ennek a kategóriának van talán a legkisebb tábora, az emberek valahogy bizalmatlanok az indukciós főzőlapok irányába, pedig nagyon sok előnye van. Az indukciós lap működési elve elég bonyolult, de a lényege az, hogy nem maga a lap melegszik, hanem az edényt melegíti fel ezzel nagyban fokozza a hatékonyságot. Konkrét példát nézve, ha egyszerre melegítenénk vizet a három -féle főzőlapon, akkor az indukcióson fele annyi idő alatt forrna fel, mint a másik kettőn. Ez azért elég lényeges különbség. Ráadásul, ha levesszük róla az edényt, azonnal lehűl.

A legnagyobb hátránya, hogy nem jó hozzá minden edény, csak azok amik mágnesezhetőek, vagyis a magas vastartalmú edények. Így ha ezt a típust válasszuk, akkor a legjobb, ha ellátogatunk a nagymamához, és elhozzuk a jó öntött vas edényeit, azzal nem hibázhatunk. De ha új edénykészletet szeretnénk, akkor vegyünk nemesacél edényeket.

Az árát tekintve, jobban ki kell nyitnunk hozzá a pénztárcánkat mint a másik kettőnél, viszont energiahatékonysági szempontból a legjobb.

Fotó: pixabay

Üvegkerámia főzőlapok

A kerámia főzőlapok ránézésre nem nagyon különböznek az indukciós lapoktól, és ugyanúgy elektromos árammal működnek. A különbség az, hogy az elektromos fűtési rendszer egy üvegkerámia lap alatt található. A mai modern minimalista konyhákba tökéletes választás esztétikailag, és sima felülete okán nagyon könnyen tisztítható.

Hátránya, hogy lassabban reagál a hőmérséklet változtatására. Így könnyebben kifutnak, vagy leégnek a dolgok, pár percet mindig várni kell, hogy történjen a csoda. De igazából ezt hamar ki lehet ismerni, és ezt figyelembe véve főzni.

Árban középen helyezkedik el a gázfőzőlap és az indukciós között, viszont mindenféle fancy külsővel kapható.

Fotó: pixabay

Összefoglalva, tényleg nem lehet kijelenteni, hogy melyik a jobb választás, mert egyéni mérlegelés függvénye. Egy biztos, nincsen jobb az otthoni főzés élményénél, és annál, mikor az egész család körbe üli az asztalt, és csillogó szemmel várja, mi kerül a tányérjára. Így bármelyiket is választjuk, kellemes közös étkezéseknek nézünk elébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában