hirdetés

2021.02.23. 15:04

Melyek a legkorszerűbb fűtési rendszerek?

Otthonunkban a fűtés elsődleges célja, hogy a hideg időszakban számunkra ideális hőmérsékletet biztosítson. A fűtőtest hősugárzással, konvekcióval, valamint hővezetéssel adja át a hőenergiát, amivel kellemessé teszi a helyiségben tartózkodók hőérzetét. Az, hogy melyik fűtési rendszert választjuk a feladatra, számos tényezőn múlik.

Forrás: https://www.kazanwebshop.hu/

A két legelterjedtebb korszerű fűtési rendszer hazánkban

Hazánkban a két legnépszerűbb fűtőrendszer közé sorolható a szilárd tüzelésű-, valamint a kondenzációs kazán. Legyen szó bármelyik rendszerről, arra kell törekedni, hogy a fűtési szezon és a karbantartás költségei a legalacsonyabbak legyenek.

A legjobb megoldás kiválasztáshoz már tervezéskor figyelembe kell venni az adott épület típusát, a kivitelezés anyagi velejáróit, illetve az elérhető előnyöket is. Nincs ez másképp a szilárd tüzelésű- és a kondenzációs kazán esetében sem.

Szerencsére rengeteg típus elérhető már a piacon mindenki igényének kielégítésére. Az olyan nagyobb boltok kínálatában, mint például a Kazán WebShop, több tucat kialakítás közül is válogathatunk az egyszerűbb berendezésektől kezdve egészen a modern technológiás rendszerekig.

A szilárd tüzelésű kazán

A szilárd tüzelésű kazánok igen elterjedtek Magyarországon, különösen azokon a helyeken, ahol nincs gázhálózat. Nagyon sokféle tüzelőanyaggal üzemeltethetőek, ám leginkább fával, brikettel, pellettel vagy szénnel szokták táplálni a rendszert.

Egyik korszerű változata a szilárd tüzelésű kazánnak a faelgázosító kivitel, amelyet két égéstérrel is elláttak. Az egyikben valósul meg a tüzelő égése, míg a másikban az annak következtében keletkező füstgáz hasznosítása. A vegyes tüzelésű kazánok külön tulajdonsága, hogy gázzal is lehet őket működtetni.

Előnyök:

- Tartós és költséghatékony: ez a rendszer akár hosszú évtizedekig is képes megfelelően működni. Emiatt a javítása is igen olcsóra jön ki, mivel minimális karbantartást igényel.

- Minden szakember ért hozzá: miután kiforrott technológiáról beszélünk, ha esetleg mégis meghibásodna, nem lesz gond szerelőt találni.

- Könnyen kezelhető: nagyon egyértelműen üzemeltethetőek, mert a kialakításuk rendkívül egyszerű és könnyen értelmezhető.

- Környezetbarát: a megújuló energiaforrásnak köszönhetően a kazánrendszer kíméletes a környezettel.

Természetesen ezek az előnyök akkor érvényesülnek, ha rendeltetésnek megfelelően üzemeltetjük kazánjainkat. Vegyes tüzelésű kazánban csak kellően kiszáradt fával érdemes tüzelni, különösen igaz ez a faelgázosító kazánra. Pellet kazán esetén egyenletes jó minőségű pelletet használunk.

A kondenzációs gázkazán

A kondenzációs gázkazán ereje a kialakításában rejlik. Miután zárt égésterű rendszerről van szó, nem kell aggódnunk a szénmonoxid mérgezés, vagy az égéshez szükséges levegő utánpótlás biztosítása miatt. A lecsapódott vízgőzben jelentős mennyiségű hőenergia található, amelyet felhasznál a kondenzációs gázkazán. Napjainkban új építésű házakba már kizárólag csak ilyen rendszerek telepíthetők.

Fontos kiemelni, hogy a gázkazánok beépítéséhez engedély szükséges, a kondenzációs kivitelhez pedig ki kell alakítani egy dupla csövű kéményt. Ideális választás azok számára, akik nem szeretnének bajlódni a tüzelőanyag kezelésével, és inkább a hagyományos megoldásokat kedvelik.

Előnyök:

- Remek hatásfok: technológiájából kifolyólag – a távozó füstgáz hőenergiát is felhasználva – az elérhető hatásfok mértéke meghaladhatja akár a 93%-ot is. Használatával elfelejthetjük azt, hogy minden szobát külön fűtsünk.

- Zárt égéstér: a kondenzációs kazán zárt szerkezete miatt nem enged ki semmilyen égésterméket a lakótérbe.

- Jól kiforrott rendszer: a szilárd tüzelésű kazánokkal egyetemben ezek a rendszerek is széles körben ismertek. Ennek köszönhetően a kondenzációs kazánokhoz sem lesz probléma megfelelő szakembert találni.

- Típustól függően akár melegvizet is előállíthat: a kondenzációs kombi kazán nemcsak a fűtési, hanem a használati melegvizet is képes előállítani. Ez a típus így egyszerre teszi lehetővé, hogy befűtsünk otthonunkban, és a család számára rendelkezésre álljon forró víz.

Legyen szó bármelyik típusról, mindenképp vegyük figyelembe otthonunk sajátosságait, hogy a megfelelő fűtési rendszert választhassuk otthonunkba. Ha viszont sikerült felmérni a ház vagy lakás adta lehetőségeket, már sokkal könnyebb dolgunk lesz a döntésben. Így megköthetünk majd egy olyan hosszú távú beruházást, amellyel sokáig biztosítottuk a komfortot magunk és családunk számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában