hirdetés

2021.04.30. 15:02

A nyár íze: a földieper

Nincs ahhoz fogható élmény, mint amikor a nyári hőségben beleharap az ember egy édes, ínycsiklandó földieperbe. Már most érzi az ízét a szájában, pedig csak olvas róla? Akkor az Ön kertjéből sem hiányozhat ez a különleges gyümölcs. Lássuk, mi mindent érdemes tudnia az ültetéséről, gondozásáról és felhasználásáról!

Mit érdemes tudni a földieper palántákról?

A jó hír az, hogy e ezeknek a növényeknek nincs különösebben magas gondozási igényük, vagyis abban az esetben is bátran elültetheti, ha nincs nagy tapasztalata a kertészkedésben. Ha a konténeres kiszerelést választja vásárláskor, akkor az év bármely napján elültetheti a palántákat a fagyos időszak kivételével. Vagyis akár az eperszezon után is elhatározhatja, hogy jövőre Ön is szeretne a kertjében ilyen gyümölcsöt termelni, ősszel is bátran elültetheti a palántákat. Arra érdemes odafigyelni, hogy a konténeres szamóca ne kerüljön túl árnyékos helyre és ne legyen kitéve folyamatosan tűző napsütésnek se, ugyanis félő, hogy a gyümölcsök puhák és ízetlenek lesznek.

Mi a különbség a szamóca és az eper között?

A gyakran elhangzó kérdés, amire a válasz az, hogy az égvilágon semmi, ugyanis nem két különböző gyümölcsről van szó. Az eper tévesen ragadt meg a köznyelvben és nagyon sokan nevezik így a helyesen a földieper vagy szamóca névre hallgató gyümölcsöt. A lényeg, hogy a két elnevezés ugyanazt a különleges bogyós gyümölcsöt takarja.

Milyen földieper fajták vannak?

Sokan nem gondolnák, de ennek a gyümölcsnek is számos különböző fajtája létezik. Alapvetően megkülönböztetünk korai, középkorai és későn érő eperfajtákat, de ezeket belül is számtalan típus elérhető. Éppen ezért fontos, hogy alaposan tájékozódjon az ültetés előtt az adott palánta habitusával kapcsolatban. Mindemellett lényeges az is, hogy megbízható kertészetből vásárolja meg a gyümölcstermőket, ezáltal ugyanis biztos lehet abban, hogy egészséges, megfelelően tárolt palántákat ültethet el az udvaron, amelyek hamar otthon érzik majd magukat Önnél.

Kinek érdemes földiepret ültetni a kertbe?

Tulajdonképpen nem létezik olyan, hogy valahova és valakinek nem érdemes ültetnie földieper palántát. Ugyanis akár kertes házban él, akár társasházban vagy panel lakásban, ha van hozzá egy kis kültéri hely, akkor nem szabad kihagyni a magunk által termesztett földieper szüretelésének élményét. Ha van egy napos – félárnyékos hely a kertjében, ott biztosan nagyon jól érzi majd

magát a növény és bőséges termést hoz. Egy lakás erkélyén vagy teraszán dézsában vagy ládában is nevelheti a eperpalántát, így egy nagyváros közepén is élvezheti a saját kezűleg termesztett gyümölcsök ízét.

Milyen jótékony hatásai vannak a szervezetre?

Ennek az ízletes gyümölcsnek számos előnye van az egészség szempontjából is. A földiepernek ugyanis nagyon magas C – vitamin tartalma van. Ez azt jelenti, hogy ha elfogyaszt 15 dkg friss szamócát, máris fedezte a napi C – vitamin szükségletét. Emellett A-, E-, K- és B-vitaminokban is gazdag ez a bogyós finomság, ráadásul erősíti az immunrendszert, antioxidáns tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szemekre, de vérnyomás – és gyulladáscsökkentő hatása miatt is sokan kedvelik. Vagyis nem csak finomak, de egészségesek is az ínycsiklandó, piros szemek.

Milyen finomságokat lehet készíteni a földieperből?

Ezeket a finomságokat a konyhában is sokoldalúan felhasználhatja. Egyszerűen csak elkeverheti natúr joghurttal, de készíthet belőle turmixot vagy smoothie-t, de remek leves alapanyag és a sütemények ízesítéséhez sem utolsó. Ha pedig télen sem mondana le az ízélményről, akkor főzhet belőle lekvárt, elteheti befőttként vagy lefagyaszthatja a szemeket.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy nincs olyan opció, amikor valahova nem érdemes szamóca palántát ültetni, hiszen ezek az egészséges, sokoldalúan felhasználható finomságok egy apró panel erkélyen és egy hatalmas kertben egyaránt bőségesen teremnek. Ahhoz fogható élmény pedig nincs, mint amikor a saját kezei által nevelt földieperbe haraphat bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában