Hirdetés

2023.01.06. 06:00

Zenei kuriózum a Filharmóniával

Igazán emlékezetes koncertélményekkel térhetett haza, aki eddig részt vett a Filharmónia Magyarország veszprémi koncertsorozatán. Novemberben a Hangvilla bérlet évadnyitó hangversenyén Olga Kern közreműködésével a Nemzeti Filharmonikusok léptek színpadra, majd decemberben a világ legjobbjai között számontartott Budapesti Fesztiválzenekar folytatta a sort. A 2023-as év még három kihagyhatatlan koncertet tartogat a klasszikus zene szerelmeseinek.

A Capella Savaria

Forrás: Filharmónia

Január 11-én kerül megrendezésre a következő hangverseny, mely a szimfonikus zenekarok után egy különleges zenei csemegének ígérkezik. Georg Friedrich Händel egyik remekműve csendül fel a Capella Savaria, Magyarország legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekarának és a régizenei specialistájává vált Purcell Kórus előadásában. A Capella Savaria 1981-ben, Szombathelyen alakult. Újító törekvéseikkel nagy feltűnést keltettek a zenei életben. A zenekar a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki céljául. A Vashegyi György által alapított Purcell Kórus (az Orfeo Zenekarral együtt) az elmúlt majdnem három évtizedben első ízben szólaltatta meg itthon a 17-18. század számos zenetörténetileg fontos kompozícióját, és 1998 óta több világpremier-lemezfelvételt készített. Ez a két rendkívül sikeres együttes Händel Athalia című oratóriumát hozza el a veszprémi közönségnek. Händel Jean Racine francia drámaíró 1691-ben született, azonos című tragédiája nyomán írta a művet. Az ószövetségi történet, amely a Királyok könyvében és a Krónikák könyvében is szerepel, az Izrael földjét uraló és Baál istent imádó királynők idejében játszódik. Közöttük volt az utolsó a zsarnok Athalia, akinek bukását meséli el a zenemű. Az Athalia nyolc évvel született a Messiás - Händel legismertebb és legnépszerűbb oratóriuma - előtt, ugyanakkor Vashegyi György, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapító-karmestere szerint túlszárnyalja azt.

A Purcell Kórus
Forrás: Filharmónia

Az est szólistái Szutrély Katalin, Kovács Ágnes, Acsai Zita, Bárány Péter, Megyesi Zoltán, Will King. A két együttes zenei múltja, korábbi nagyszerű előadásai és a kivételes szólisták garantálják az emlékezetes koncertélményt a veszprémi közönség számára január 11-én. 
A Filharmónia Hangvilla bérlet részeként márciusban az Anima Musicae Kamarazenekar ad koncertet, majd a Fesztivál Akadémia Budapest Ensemble zárja az évadot.
Jegyek válthatók a Hangvilla jegypénztárában, online a www.jegymester.hu oldalon, valamint koncert előtt a helyszínen. További információért látogasson el a www.filharmonia.hu weboldalra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában