Hirdetés

2023.08.21. 06:02

Egyedülálló fejlesztési projekt zárult a Valeonál

 

A Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. veszprémi telephelyén komplex kutatás-fejlesztési projektet valósított meg, mely az autóipar haszongépjármű üzletágában egyedülálló moduláris technológián alapuló komplex kormánykapcsoló modul kifejlesztésére irányult. Az 1,13 milliárd forint összköltségű projekt 2019 és 2023 között a Nemzeti, Kutatási és Fejlesztési Alap „Piacvezérelt Kutatás-Fejlesztési és Innovációs projektek támogatása” programja keretében, 459,99 millió forint vissza nem térítendő támogatással valósult meg.

A kísérleti fejlesztés eredményeként a teljes iparágban, nemzetközi szinten újdonsággal bíró 2 db új, haszongépjárművek gyártása során alkalmazható moduláris kormánykapcsoló került kifejlesztésre, valamint az annak alapját képező új platformtechnológia került megalkotásra.

A kifejleszteni kívánt komplex kormánykapcsoló modul egyesíti a

  • clockspring-t (spirálrugós modul), mely a kormánykerékhez kapcsolódva továbbítja a jelet a légzsák, kormánykapcsoló, kormányfűtés és kiegészítő információk számára;
  • irányjelző kart, személyre szabható további modulokkal;
  • ablaktörlő kart, személyre szabható retarder, DNR, menetirány megahatározó funkció modulokkal;
  • integrált szögelfordulási szenzort (SAS szenzor).

A SAS szenzor integrálása e területen innovatív megoldás, mely lehetővé teszi, hogy a szögszenzor beépítési pozíció a motortérből átkerüljön az utastérbe ezzel robosztusabbá téve a kormányrendszer működését. A kifejlesztett termékek a jövő technológiáit támogatva (önvezető funkció, magasabb fokú biztonsági rendszerekkel való kommunikáció) az eddigi analóg rendszer helyett szoftverrel támogatott intelligens vezérléssel kerültek kialakításra. Anyagtechnológiai szempontból az új termékek nagy szakítószilárdságú műanyagokból kerültek tervezésre az eddig használt fém alapanyagok helyett, ezzel is kielégítve a gyártók súlyoptimalizációra való törekvését, melyet környezetvédelmi szempontok indukálnak.

Jelen fejlesztés megvalósítása alapillérét jelenti a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. azon stratégiai célkitűzésének, miszerint a haszongépjárművek piacára specializált K+F központot (TRUCK product Line) hozzon létre veszprémi telephelyén, amely egyedülálló módon kimondottan a haszongépjármű ipar termékeinek fejlesztésére koncentrál.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában