Hirdetés

2023.10.31. 06:00

Felszámolták a környezeti károkat az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat területén

10,9 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból végezte el az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat iszaptározó kazettáinak kármentesítési munkálatait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

PR cikk

Forrás: MNV Zrt.

A korábban felszámolt állami vállalatok környezeti károkat hagytak maguk után a Berhidához tartozó peremartoni gyártelepen. Az elmúlt majdnem 100 évben jelentős mennyiségű hulladék halmozódott fel a területen, az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat a felhasznált nyersanyagok (ammóniumszulfát, ammóniumnitrát, kálisó, foszfátvegyületek) kezelt hulladékait – a meszes, fluoridos, kovasavas iszapokat – helyben, szabadtéren tárolta. 

Az állami vállalat hatalmas mennyiségekkel dolgozott – 200 ezer tonna műtrágyát, 5 ezer tonna ipari robbanóanyagot állítottak elő évente, a csúcstermelés éveiben közel félmillió tonnás volt az anyagforgalom –, így a veszteség kis hányada is jelentős szennyeződést okozott a felszín alatti rétegekben.

A hulladékokat a vegyipari termelés kezdete óta helyben rakták le, hulladékdepóniákat alakítottak ki – az akkori gyakorlatnak megfelelően műszaki védelem nélkül. A felhalmozott hulladékmennyiség komoly kockázatot jelentett az iszaptározó kazetták alatti karsztvízbázisra. 

Az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat területének kármentesítési feladatait vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) végezte el. A Berhida III projekt célja a hulladéktároló kazetták kiürítése, a veszélyes anyagok stabilizálása, elszállítása volt, valamint a hulladék egy részének elhelyezése megfelelően szigetelt, ellenőrizhető, műszakilag védett térben. 

Forrás: MNV Zrt.

A projektfeladatok befejeződtek, a terület rekultivációs munkái elkészültek, a műszaki beavatkozási záródokumentációt elfogadta a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya.

A gyárterületen található veszélyes hulladékot elszállítottuk, a talajban és a talajvízben lévő szennyező anyagok koncentrációja jelentősen csökkent. A kármentesítés a karsztterület ivóvízbázisának védelme miatt kulcsfontosságú volt, a talaj és a talajvíz szennyezettségének jelentős mérséklése a környező természetes élőhelyek védelméhez is hozzájárul. 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg az állami felelősségi körbe tartozó egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat területén visszamaradt iszaptározó kazetták kármentesítési munkálatait. A kármentesítés a Széchenyi 2020 program, KEHOP-3.3.0-15-2017-00007 azonosítószámú projekt keretein belül valósult meg 10,9 milliárd forint támogatásból. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában