Közösséget teremt a fesztivál

2020.02.20. 15:44

Dido, Postmodern Jukebox, Juan Diego Flórez és a Jazz+Az a VeszprémFesten

Teljessé vált a 17. VeszprémFest programja. A zenei fesztiválon fellép a Jazz+Az, koncertet ad Dido, a Postmodern Jukebox és Juan Diego Flórez.

Balla Emőke

20200220 Veszprém Sajtótájékoztatón ismertették az idei VeszprémFest műsorát a Városházán Mészáros Zoltán Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Július 14-18. között rendezik meg az idei VeszprémFestet. A városházán tartott sajtótájékoztatón Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója ismertette a fesztivál programját.

A rendezvény nulladik napján, július 14-én a magyar popzene egyik rövid életű, ám annál sikeresebb együttese, a húsz év után visszatérő Jazz+Az ad koncertet. A formációt vezető Geszti Pétert nyolc év után üdvözölhetjük a fesztiválon, 2012-ben Gringo Sztár nevű csapatával lépett fel. A Jazz+Az-t 1997-ben Geszti Péter és Dés László alapította három énekesnővel, Kozma Orsival, Váczi Eszterrel és Behumi Dórival. Két albumuk és egy remixlemezük jelent meg. Sikereik csúcsán, 2000-ben jelentették be a feloszlásukat.

Július 15-én és 16-án a VeszprémFest történetének első dupla, két egymást követő napon megrendezett koncertjét élvezhetik a nézők, miután az első alkalomra rekord gyorsasággal, hat hét alatt elfogytak a jegyek. A História Kert színpadán Dido, az Egyesült Királyság egyik legsikeresebb előadója lép fel. Több mint 40 millió lemezt adott el, a brit énekesnők közül ő készítette minden idők legsikeresebb bemutatkozó albumát, No Angel címmel.

Az énekesnő több mint 20 éves pályafutása során még sosem járt önálló műsorral Magyarországon, a veszprémi koncert lesz az első, ahol a hazai közönség élvezheti dalait.

Július 17-én a kétezres évek egyik legizgalmasabb zenei vállalkozása, a Scott Bradlee alapította Postmodern Jukebox a koncertet. A 2009-ben, New Yorkban indult PMJ egy állandóan változó formáció, amelyben két dolog állandó: Bradlee zenei határokat átlépő alkotói kreativitása és a koncepció – tehetséges zenészek jazz, swing, soul, blues stílusban átdolgozott világslágereket adnak elő.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A VeszprémFestre „Welcome to the Twenties 2.0 Tour” programjukkal érkeznek. A fesztivált napjaink egyik legünnepeltebb „bel canto” tenorja, Juan Diego Flórez zárja július 18-án. A perui származású operacsillag, akit Pavarotti örökösének is neveznek, a legfoglalkoztatottabb tenorok egyike. Egyediségét magasra szökő, fényes hangszíne és könnyed előadásmódja adja. A VeszprémFesten többek között Donizetti, Verdi, Puccini, Bizet, Offenbach, Gounod és Bernstein darabokból válogat, a koncerten közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara. Mészáros Zoltán bejelentette, idén is meghirdetik a rajzpályázatot általános- és középiskolás diákok részére, az Óváros téren megrendezik a Rozé, rizling és jazz napokat.

Porga Gyula polgármester azt mondta: Veszprém felkerült Európa, sőt, a világ térképére, ehhez a prémium zenei fesztivál is hozzájárult. A veszprémi közönség igényli a magas kultúrát, ezt tükrözi a program látogatottsága.

Porga Gyula Veszprém polgármestere
Fotó: Penovác Károly/Napló

A fesztivál működési modellje annyiban hasonlít az Európa kulturális fővárosa programhoz, hogy nem egyedül, hanem közösségben gondolkodunk. Erről beszélt Navracsics Tibor is. A Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa szerint a fesztivál nemcsak kikapcsolódást nyújt, de közösségépítő és közösségalkotó szerepe is van, erős közösséget teremt.A rendezvény a várost kinyitja a világra, a világot a városra: több napon át világhírű, minőségi szórakoztatást nyújtó művészekkel találkozhatunk.

Dr. Navracsics Tibor szerint a fesztiválnak közösségépítő és közösségalkotó szerepe is van

Az idei VeszprémFest költségvetése 350-380 millió forint, a város 30 millió forintot biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!