Érdekes és izgalmas

2023.04.27. 14:00

Nagyszerű programok várnak a hétvégén Barnagon

A településre látogatókat érdekes és izgalmas programok várják faluszerte április 29-én, szombaton.

Napló

Lapunk úgy értesült, hogy a délelőtti órákban a lovardában a Kassai Lovasíjász Iskola Szmrecsányi Kánsága vár mindenkit. Fantasztikus bemutatók és egy igazán izgalmas előadás várja az érdeklődőket Somogyi Virág közreműködésével. Virág a késő középkori csontnyergeket évek óta kutatja, ez idő alatt a csontnyergek szinte teljes korpuszát állította össze olyan új darabokkal, amelyek korábban teljesen ismeretlenek voltak a kutatástörténetben. A faragott csontlapokkal díszített nyergek a 15. században váltak jellemzővé Európában, és ma a világ számos múzeumában megtalálhatóak Budapesttől New Yorkig. A fiatal kutató 2022-ben európai és amerikai gyűjteményekben kutatta a csontnyergeket, amelyeket a korábban elnyert Bader-ösztöndíj tett lehetővé. Kutatásait kiegészíti egy különleges műtárgydigitalizációs technika, amelynek segítségével háromdimenziós modelleket készít a csontnyergekről.

Ugyanezen a napon az Értékek, hagyományok, művészetek című program keretében a faluházba költözik a textilek királynője: a csipke. Mint azt a barnagiak invitálójukban írják, Veszprém megyében, a Balaton-felvidéken egyedülállóként Mencshelyen maradt fenn élő hagyománya a vertcsipke-készítésnek. A látogatók a méltán híres mencshelyi csipke csodaszép motívumaival ismerkedhetnek meg. A Csipkeház Műhelygaléria Pécsely közreműködésével szebbnél szebb darabokból álló kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

És még nincs vége! A Balaton-felvidék értékeit közelről is nagyon jól ismerő Pető Piroska fotókiállítása is megtekinthető lesz a faluházban. Piroska évek óta munkálkodik azon, hogy minél több helyi érték maradjon meg az utókornak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!