Programok

2016.02.14. 10:39

Programok, rendezvények Veszprém megyében február 15-től

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények február 15-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

MÁRCIUS 16.

VESZPRÉM

Kovács Gergely történész, a Mindszenty Alapítvány képviselője előadását technikai okok miatt március 16-án 17 órakor hallgathatják meg a veszprémi érseki palotában.

MÁRCIUS 5.

AJKA

Nemzetközi karate-viadal ötödször – Ötödik alkalommal szervezi a nemzetközi karatebajnokságot a Sun- Dome egyesület. A versenyt március ötödikén tartják a városi sportcsarnokban. Takács Miklós edző kérdésünkre elmondta, hogy a tavalyi teljesítményükkel az országos szövetség legeredményesebb egyesülete címet nyerték el, ezért kapták meg a rendezés jogát. Legutóbb két éve szervezték meg a versenyt, akkor öt ország sportolói képviseltették magukat. A bajnokságon a szervező egyesületből félszáz versenyző vesz részt a tervek szerint. Minden érdeklődőt, szurkolót várnak, a belépés ingyenes.

BALATONFÜRED

Már 50 éve

A Kodály Emlékhangverseny minden év március első hetében kerül megrendezésre, immáron ötven éve. Az általában telt házas eseményt a hagyományokhoz híven idén is az Anna Grand Hotel dísztermében tartják március 5-én, délután öt órakor. A jeles évforduló alkalmából fellépnek a régi kórustagok is.

FEBRUÁR 29.

AJKA

Játékos, sportos délutánt tartanak – Idén is megrendezi játékos sportdélutánját az ajkai Fekete István–Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium az emelt szintű testnevelésosztályba jelentkezők számára. Az intézmény sportcsarnokában tartandó eseménynek, amely egyben alkalmassági mérés, két időpontja van: február 29. és március 1., 16.30. A szervezők kérik a szülőket, kísérjék el gyermekeiket, sportfelszerelés természetesen szükséges.

FEBRUÁR 28.

VESZPRÉM

Az év első terepfutása - Február 28-án, vasárnap rendezik meg a Honvéd Cross terepfutóversenyt a megyeszékhelyen. Az év első veszprémi egyéni terepfutásán tíz korosztályban lehet rajthoz állni, a helyszín a Schönherz-pálya. A viadal délelőtt 10 órakor rajtol.

AJKA

Párbajlövészet - Az Ajkai Technikai Tömegsport Egyesület versenyt hirdet általános, középiskolás tanulók és lövészetet kedvelő felnőttek részére légpuska és kispuska kategóriákban. A versenyt február 28-án tartják, nevezni reggel 8 és 10 óra között lehet az ATTE Sport utcai lőterén. Nevezési díj nincs.

FEBRUÁR 27.

BALATONALMÁDI

Újra téltemető - Ötödször szervezik meg az Almádi disznótor és téltemető rendezvényt február 27-én, szombaton a Szent Erzsébet ligetben és a móló környékén. A programban fellép a Gerence Néptáncegyüttes és Baráti Kör, a bátrak délután Schirilla György vezetésével megfürödhetnek a Balatonban is.

BALATONARÁCS

Jelmezes karnevál

Balatonarács – A hagyományokhoz híven február utolsó napjaiban ismét jelmezes felvonulásra várják a település apraját-nagyját. Február 27-én, délután fél háromtól a Kutas Árpád Emlékparknál várják térzenével az érdeklődőket, ahonnan három órakor elindul a jelmezes menet a Béke utca–Lóczy utca–Hősök tere útvonalon. A délutánt máglyagyújtással, majd a legjobb jelmezek díjazásával zárják.

BADACSONYTÖRDEMIC

Újra Magbörze – Harmadik alkalommal rendezik meg a Magbörzét február 27-én szombaton délelőtt kilenc órától délig a faluházban. A programon lesz filmvetítés, szaktanácsadás, teaház.

FEBRUÁR 26.

VESZPRÉM

Felolvasóest – Az Új Egyesség Közhasznú Egyesület idén ismét megszervezi a Wass Albert felolvasói estet Veszprémben. A felolvasói est kilenc évvel ezelőtt indult útjára, hogy egy időben minél több település bekapcsolódásával egyre több emberhez juthassanak el Wass Albert értékközvetítő gondolatai. A szervezők célja, hogy minél több építő üzenetet adó mű, minél több szín és érték jelenhessen meg az együtt töltött órák alatt. A felolvasás február 26-án, pénteken 18 órakor kezdődik a Pannon Egyetem N épületében.

BALATONARÁCS

A nagy északi fény

Az 50 éves múltra visszatekintő Danuvia túra keretén belül három elszánt veterán motoros harminc nap alatt, több mint 9000 kilométert motorozva, tizenhárom országot érintve érte el az Északi-fokot, mellyel magyar motoros történelmet írtak. Február 26-án, pénteken a délután öt órakor kezdődő kép- és videóvetítéssel egybekötött úti beszámolón minden érdeklődő bepillantást nyerhet a nem mindennapi vállalkozásba.

FEBRUÁR 25.

VESZPRÉM

Tárlatvezetés a kiállításon – Pilipkó Erzsébet irodalmi muzeológus tart szaktárlatvezetést Weöres Sándor – A megmozdult szótár című kiállításon februrár 25-én, csütörtökön 17 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban. A tárlat hagyományos részében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a Weöres költészetén kívül eső, de annak alakulását befolyásoló életrajzba. A témaköröket a kiállítás elsősorban Weöres Sándor levelezésén, vallomásain keresztül mutatja be.

Összeállítás a szerelemről – Ha megszeretlek címmel szerelmes versekből, a magyar és világirodalom legszebb műveiből készített összeállítást a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad. Az előadást február 25-én, csütörtökön 18 órakor mutatják be a Városi Művelődési Központban.

BALATONFÜRED

Erényi Alajos tárlata – Erényi Alajos alkotó kiállítását Kozma Imre festőművész nyitja meg a balatonfüredi Óvárosi Művészkávéházban február 25-én 17 órakor.

Kommunizmus áldozatainak emléknapja

A megemlékezés február 25-én, délután négy órakor koszorúzással kezdődik a balatonarácsi Bata Ferenc emlékligetben, majd Vaszary Gábor emléktáblájánál és Kósa Pál emléktáblájánál folytatódik, ahol ökumenikus megemlékezést is tartanak. Délután fél hattól az Arácsi Népházban folytatódik az ünnepi megemlékezés, ahol Hári Lenke alpolgármester mond beszédet, illetve a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai adnak műsort.

VÁRPALOTA

A rendszer ellenségei – A kommunista rendszer ellenségképei címmel Mitrovits Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa tart előadást a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából február 25-én 17.15-től a Thury-várban. A rendezvényt megelőzően koszorúzás az ’56-os emlékműnél, utána pedig közös gyertyagyújtás és főhajtás a Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium falán található emléktáblánál.

FEBRUÁR 24.

VESZPRÉM

A költői szerep – A költői szerep mint társadalmi jelenség – Csokonai Vitéz Mihály életpályája címmel tart előadást Szilágyi Márton, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára február 24-én, szerdán 15 órakor a Lovassy László Gimnáziumban. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata programja nyilvános és ingyenes.

VÁRPALOTA

Inotai iskolások és óvodások versillusztrációs kiállításának megnyitója 24-én 16 órakor az Inotai faluházban.

FEBRUÁR 23.

VESZPRÉM

A filmkultúra gyöngyszemei – A kilencvenéves Makk Károly filmrendező Liliomfi című filmjét vetítik az Eötvös Károly Megyei Könyvtár A magyar filmkultúra gyöngyszemei című sorozatában február 23-án délután fél ötkor.

Liliomfi – Február 23-án 16.30 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár harmadik emeleti közösségi terében A magyar filmkultúra gyöngyszemei sorozatban a 90 éves Makk Károly tiszteletére a Liliomfi (1954) című filmet vetítik.

Papp Sándor kötete – Papp Sándor egyetemi tanár temetnünk kell-e Európát? című kötetét február 23-án, kedden délután fél hatkor mutatják be a Pannon Egyetem B épületének konferenciaközpontjában. A professzorral Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora beszélget.

Iskolai program óvodásoknak – A Szilágyi Keresztény Iskola nyílt napot szervez az iskolába készülő óvodásoknak és szüleiknek február 23-án, kedden 8 és 10 óra között. Az érdeklődők megtekinthetik a leendő elsős tanítók óráit.

FEBRUÁR 22.

VESZPRÉM

Molnár Márta Építész Angliában című előadása 22-én 19 órakor a Várvölgy-Panoráma sör- és borházban.

FEBRUÁR 20.

VESZPRÉM

Krimi és szenvedély - A teátrum jubileumi évadának kiemelkedő eseményeként február 20-án készül Peter Shaffer Equus című világhírű színjátékának premierjére. A darab főszerepében Blaskó Pétert, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művészt, a nemzet művészét, a Nemzeti Színház művészét és a Pannon Várszínház társulatának tagját, valamint Szelle Dávidot láthatja a közönség. Közreműködik az Ajka-Padragkút Táncegyüttes és a Veszprém-Bakony Táncegyüttes. A teátrum a látványos, korunk alapvető problémáit boncoló, megdöbbentő pillanatokkal teli, megindítóan szép előadás megtekintését tizennégy éves kor felett ajánlja a közönség számára.A történet rendkívül izgalmas, krimiszerű, a darab külföldön is nagy sikert aratott, amit jeles művészek neve fémjelez. Az asszociatív képeket, táncszínházi elemeket felvonultató előadás gondolatokat ébreszt és ad át az emberi létről, szenvedélyről és érzelmekről, témája a mai napig aktuális. A premiert február 20-án 19 órától tekintheti meg a közönség.

Párkapcsolati program – A Hetednapi Adventista Egyház gyülekezete évek óta szervez különféle szabadidős programokat veszprémi érdeklődőknek. Hagyományuk van a péntek esti Biblia-ismertető rendezvényeknek, nagy érdeklődés mellett tartják meg az életmódklub estjeit, valamint az egészségnapot. A házasság hete után nagyszabású párkapcsolati expót szerveznek hétvégi kétnapos evangelizációs konferenciájuk keretében. Szombaton 17 órától a Balaton Plazában várják a közönséget, tájékoztatott Kalocsai Tamás, a gyülekezet lelkésze.

AJKA

Túra a Somlóra – A Somló hegyre szervez gyalogos túrát Ozorai Sándor február 20-án. A résztvevők az ajkai vasútállomáson találkoznak háromnegyed kilenckor, és indulnak vonattal Somlóvásárhelyre. A gyalogtúra útvonala: Somlóvásárhely, Margit-kápolna, Szent István kilátó, Somló-vár, Márton-forrás. A Szent István kilátónál szalonnát sütnek, valamint játékos vetélkedőt rendeznek.

ALSÓÖRS

Fábián József emlékére rendezendő szőlész-borász találkozó 20-án 15 órakor a művelődési házban.

BADACSONYTÖRDEMIC

A Badacsonyról – Kálóczi Kálmán, a Balaton Világörökségéért Alapítvány kurátora tart előadást február 20-án, szombaton 17 órakor A mi hegyünk, Badacsony címmel a faluházban. Az előadáson szó lesz a Badacsony nevéről, legendáiról, örökségéről, és arról, hogy lehet-e a hegy a világörökség része.

BALATONALMÁDI

Mesejáték – A Mekk Elek, az ezermester című mesejátékot adja elő a Szegedi Miniszínház február 20-án, szombaton 16 órától a Pannónia Kulturális Központban.

BALATONUDVARI

Fiúnapi program – Lányok és asszonyok adnak műsort a hagyományos fiúnapi programban február 20-án, szombaton 18 órától a kultúrházban.

CSOPAK

Közgyűlésre készülnek – A Csopak– Paloznak Horgász Egyesület február 20-án 9 órakor tartja közgyűlését a helyi művelődési házban. Az összejövetelen az elnökség beszámol a 2015. évben végzett munkáról. Az elnök ismerteti az idei évi költségvetést és munkatervet.

ÚRKÚT

A falu festői - Amatőr helyi festők munkáiból rendeznek kiállítást a közösségi házban, a megnyitót február 20-án délután három órakor tartják. A festmények március 15-ig tekinthetők meg.

FEBRUÁR 19.

VESZPRÉM

Geopolitikai modellek – Szilágyi István, a Pécsi Tudományegyetem doktori iskolájának professzora tart előadást Geopolitikai pólusok és geopolitikai modellek a XXI. században címmel február 19-én, pénteken 17 órától a megyei könyvtár Kisfaludy-termében a Józan Ész Társaság meghívására.

Chikán András előadása Nagy a világ, mégis oly kicsi... címmel 19-én 17 órakor az agórában.

Az európai identitás ma című előadás 19-én 17 órakor a Szaléziánumban.

AJKA

Mesedélután a mesekuckóban - Mesekuckó néven szervez mesedélutánt hat és tíz év közötti gyermekeknek a Bányász Kulturális Egyesület február 19-én délután négy órakor a Petőfi Sándor utca 33.-ban található Bányász Közösségi Házban. A rendezvény gyermekek és szülők számara is ingyenes.

BADACSONYTOMAJ

Vinum Vulcanum – A Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrendről tart előadást Jeck Tibor alapító tag, tiszteletbeli örökös nagymester február 19-én, pénteken 17 órától az Egry József Művelődési Házban.

BALATONFŰZFŐ

Előadás a zeneszerzőről – Bartók Béláról tart elő-adást Varga Áron, a Balatonfűzfői Fiatal Művészek Klubjának tagja február 19-én, pénteken 17 órától a Művelődési Központ és Könyvtárban.

BALATONFÜRED

Madarak a Bodorkában – Nagy Lajos, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa Madárvilág és a Balaton címmel tart előadást a Tagore sétányon található Bodorka Vízivilág Látogatóközpontban február 19-én 17 órakor. A részvétel ingyenes.

Medvék földje – A Világjárók sorozat előadására várják az érdeklődőket a Lipták Gábor Városi Könyvtárba. Csütörtökön délután öt órától Bruckner Attila mutatja majd be az érdeklődőknek Kanadát, vagy, ahogy a meghívón is szerepel, a medvék földjét.

BALATONSZEPEZD

Hortobágyi Cirill atya OSB Szent Márton hegyének sokféle arca című előadása 19-én 17-kor a Bertha Bulcsu Közösségi Házban.

VÁRPALOTA

Várpalota: Népzenei visszatekintés az I. világháborúra a Kákics zenekarral 19-én 17 órakor a Thury-várban.

FEBRUÁR 18.

VESZPRÉM

Gyógyír északi szélre monodráma – Az Óbudai Társaskör, a Kultkikötő és az Orlai Produkciós Iroda Gyógyír északi szélre című előadását láthatják a nézők a Városi Művelődési Központban február 18-án, csütörtökön este hét órakor. A két monodráma szereplője Fullajtár Andrea és Őze Áron. A lebilincselően szórakoztató darab megszólít mindenkit, aki szereti látni mindennapjaink ellentmondásait, emberi útvesztőit.

Világháborús katonadalok – Katonadalok az első világháborúból címmel tartanak lemezbemutató koncertet február 18-án, csütörtökön 18 órakor a Veszprémi Petőfi Színházban. A koncerten fellépnek a Veszprém Helyőrség katonái, a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, a Veszprémi Petőfi Színház művészei, Veszprém Város Vegyeskarának férfikara, a Táborállás daloskör, Kruppa-Jakab Éva és Jákói Bernadett.

Hiányból erény - A Hiányból erény – a Weöres Sándor kiállítás keletkezése a költő életműve, személyisége, hagyatéka alapján című előadás február 18-án, csütörtökön 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban, a Weöres Sándor – A megmozdult szótár című kiállításban. Előadó Hegyi Katalin irodalmi muzeológus, a tárlat kurátora (Petőfi Irodalmi Múzeum).

AJKA

Szük Norbert festőművész könyvbemutatója és ismeretterjesztő előadása Bali szigetéről 17.30 órakor a művelődési központ kiállítótermében.

BALATONFÜRED

Bruckner Attila A fekete medvék földjén – Utazás Kanadában című előadása 17 órakor a Lipták Gábor Városi Könyvtárban.

FEBRUÁR 17.

VESZPRÉM

Dr. Messik Miklós Merjünk nagyok lenni című előadása 17 órakor a Padányiban.

Varga Norbert Rendszerváltás Magyarországon; avagy egy unikum Kelet-Európában című előadása 17.30 órakor az MTA Veab-székházban.

LOVAS

Asztrofotográfus előadása – Az ismert asztrofotográfus, Ladányi Tamás földrajzi és csillagászati utazásra invitálja a közönséget. Előadása február 17-én, szerdán 18 órakor kezdődik a lovasi Faluházban.

FEBRUÁR 16.

VESZPRÉM

Gitáros esték az egyetemen – A Fun Thomas Band lép fel a Pannon Egyetem Gitáros esték programján február 16-án, kedden este fél nyolckor. A zenekar repertoárjában megtalálható a pop, rock, funky és még sok más stílus hazai és külföldi előadóktól.

A Tájak–Korok– Múzeumok Egyesület Veszprémi Klubjában tárlatvezetés 10 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Nőszemközt az erőszakkal című rendezvény 16 órától az agórában.

Zenei klub – Bill Haleyre emlékeznek 16.30 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár közösségi terében.

Az Egry József Lakótelepi Baráti Körben közgyűlés 17.30-tól a Botev iskolában. 

FEBRUÁR 15.

AJKA

Grafikák - Kovács Dorottya grafikai kiállítása nyílik február 15-én délután öt órakor a művelődési központban.

A levegő tisztaságáról – A levegő tisztaságáról és a környezetvédelemről tart előadást Vallerné Horváth Andrea művelődésszervező február 15-én délután három órakor a Nyugdíjas szabadegyetem programjaként a művelődési központ színháztermében.

MÚZEUMI PROGRAMOK A HÉTEN

Veszprém: Laczkó Dezső Múzeum: k–v: 10–18 óráig. Dubniczay-palota László Károly gyűjtemény: k–v: 10–18 óráig. Csikász Galéria: h–szo: 10–18 óráig. Modern Képtár Vass László-gyűjtemény: hszo: 10–17 óráig. Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ: k–szo: 9–17 óráig.

Balatonfüred: Városi Múzeum: k–v: 10–18 óráig. Vaszary Villa: k–v: 10–18 óráig.

Pápa: Kékfestő Múzeum: k–szo: 9–16 óráig. Pápai Református Gyűjtemények: könyvtár k–p: 8–16 óráig, múzeum k–p: 8–16 óráig, szo–v: 9–17 óráig.

Sümeg: Sümegi Vár és Vármúzeum: k–v: 9–16 óráig.

Tihany: Bencés Apátsági Múzeum: 10–16 óráig. Baba múzeum: h–v: 10–16 óráig.

Várpalota: Magyar Vegyészeti Múzeum és Bányászattörténeti Gyűjtemény (Thury-vár): k: 12–18 óráig, sze–p: 10–18 óráig, szo: 9–20 óráig, v: 9–18 óráig. Trianon Múzeum: k–cs: 10.30–16 óráig, p–v: 10.30–17 óráig.

Zirc: Reguly Antal Műemlék Könyvtár: k–v: 10–12 és 13–16 óráig. Bakonyi Természettudományi Múzeum: k–v: 9–17 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!