Programok

2017.08.07. 17:45

Az Ősök napja Budapesten - Sok látogatót várnak a rendezvényre

BUDAPEST - Most hétvégén rendezik meg Bugacon az Ősök napja hagyomány-őrző rendezvényt, amellyel a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állítanak emléket a szervezők.

Mediaworks

A péntektől vasárnapig tartó ünnepségén tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és vetélkedők, íjászprogramok, a magyar-hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és magyar táltoszenei programok lesznek - mondta a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Bíró András Zsolt, a rendezvény főszervezője.

Az eseményt a kurultajt (a kurultaj a mongolok törzsi gyűlése volt, a szerk.) lebonyolító Magyar-Turán Alapítvány szervezi. A kétévente megrendezett Ősök napja a Kárpát-medencében élő hagyományőrzők seregszemléje, egyben ez a legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvény.

Lovas hagyományőrzők bemutatója a kurultaj (törzsi gyűlés) helyszínén egy korábbi, bugaci rendezvényen
MTI-fotó: Mohai Balázs

A háromnapos eseményre idén is több mint százezer embert várnak. A kurultaj honlapját ismertetve Bíró kiemelte, hogy a rendezvény területén egy hatalmas jurtatábor épül, de lesznek kézműves-bemutatók, és a Kárpát-medence legnagyobb kézművesvásárát szervezik meg, amelynek kiemelt vendége idén Kárpátalja lesz. Ezenfelül színes gyermek programokkal és tudományos ismeretterjesztő előadásokkal is készülnek.

Bíró András Zsolt elmondta azt is, hogy a helyszínen felépül Attila sátra, ahol régészeti és antropológiai kiállítás mutatja be a hunok, avarok, magyarok életét a Kárpát-medencében. Mindezeken túl bemutatják, milyen lehetett egy csata a honfoglalás korában, lesz lovasíjász-bemutató és gyalogos, lovas hagyomány-őrzők felvonulása is.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a program fővédnöke kiemelte, hogy ez a találkozó egy sajátos összejövetele a Kárpát-medencének, mert a kultúra minden területe megjelenik a három nap alatt. Mint mondta, jó érzés tudni, hogy évről évre egyre bővül azoknak a látogatóknak a tábora, akik azonosulni tudnak az ősök kultúrájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!