Púder Nélkül

2011.03.23. 14:44

A divatra a színház is hat

Az élénk és a pasztellszín, na, meg az 1970-es évek világa az, ami meghatározza az idei tavaszi, nyári divatot. Kiss Borbála jelmez- és díszlettervezővel beszélgettünk.

Péter Gyöngyi

A szürke, havas, szeles napokon nem érez az ember különösebb késztetést arra, hogy variálja az öltözködését, ám amint előbújik az első napsugár, valahogy lelki megnyugvással tölti el, ha egy-egy újabb darabbal egészítheti ki ruhatárát. Kiss Borbála jelmeztervezőt arról faggattuk, milyen portékákat vegyünk le az üzletek polcáról, ha trendin szeretnénk az utcára lépni.

– Hosszú, komor a tél, ezért aztán arra számíthatunk, hogy egyszercsak berobban a tavasz, nagy lelkesedéssel és játékossággal jelentkezik, ezzel együtt a felszabadultság, a vidámság lesz a meghatározó az öltözködésben – mondta elöljáróban a színházi szakember, akinek munkájával először a Hevesi Sándor Színház A Pál utcai fiúk című előadásán találkozhattunk, legutóbb pedig a Griff Bábszínházban bemutatott Boldogság, gyere haza című produkcióban dolgozott.

– Más szempontjai vannak egy jelmeztervezőnek és mások egy stylistnak, de azért vannak közös pontok. Sokszor a színházra is hatással van a divat, ahogy a divatra is a színház, mindkettő gyakran merítkezik a másikból – folytatta.

– Mostanában például úgy tapasztalom, hogy a jelmezek köszönnek vissza az utcán, van olyan tendencia, mely a XX. század elejének tengerentúli világát, az 1920-as éveket, Josephine Baker, a jazz, a charleston világát idézi. Hangsúlyosak a lábak, a nadrág, ahogy korábban is, most is a csípőn lesz, divatos lesz a nyitott hátú ruha és még az is lehet, hogy előkerülnek nagymamáink kesztyűi...
Ez a vonal a finomabb, pasztellszíneket hozza magával, ugyanakkor még mindig trendi a retro, előnyt élveznek az 1970-es évek színei, fazonjai, persze a XXI. század elvárásaihoz igazítva. Vad, erős színeket is nyugodtan választhatunk. A kifutók diktálta divatra főként az ifjak fogékonyak, ám tény, „egyre tovább vagyunk fiatalok”, egyre tovább őrizzük fiatalságunkat. Ennek megfelelően aztán az idősebb korosztály is szívesebben vásárolja a modern ruhadarabokat, hatással vannak a legújabb trendek az ő öltözködésükre is. Divat ide vagy oda, természetesen mindenki olyan ruhadarabokat öltsön magára, melyek előnyösek az alkatához, mindenki azt domborítsa, hangsúlyozza, amit szépnek tart magán: ki a dekoltázsát, ki a karjait, ki a lábait, adott tanácsot a szakember.

– Színházban a darabhoz, a rendező elképzeléseihez tervezünk jelmezt, vagyis bizonyos keretek eleve adottak, de arra is kell figyelnünk, hogy a színészt segítse, ne gátolja az, amit ráadunk, ne terelje el a figyelmét a ruha, annak kényelmetlensége, hordhatatlansága – fogalmazott Borbála.

– A magánéletben is fontos, hogy jól érezze magát az ember abban, amit visel. Az öltözködés az önkifejezés egy módja, az, hogy ki mit vesz fel, azt hogyan viseli, sokat elárul az emberről a világnak...  

Szerző: Péter Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!