Púder Nélkül

2011.03.18. 08:11

A század modern istennői

A nő a világ egyik felét, a növekedést, a fejlődést jelenti. A nőtől függ, mit táplál a következő generációba, miként készíti fel az életre, milyen belső értékrendet alakít ki az utódokban.

B. Virág Rita

- A nőket és férfiakat egyenként definiálni nem lehet, azonban személyiségüket különböző archetípusokkal jellemezhetjük. Ezeket a jellemjegyeket úgy értjük meg a legkönnyebben, ha a görög istenekre gondolunk. Valamennyi nőben és férfiban egyaránt több szerep bújik meg és az életünket akkor érezhetjük teljesnek, ha ezek közül a szerepek közül minél többet meg- és átélünk - magyarázta Rózsa Judit kineziológus, aki a közelmúltban Bennünk élő istennők címmel tartott előadást a veszprémi Városi Művelődési Központban.

A különböző mintákat generációról generációra örökítjük át. Ezért nagyon fontos az önmegismerés,  hogy a rossz példákat, szokásokat ne cipeljük életeken át.
A szükséges emancipációval a nőiség, a női nemiség háttérbe szorult, elvesztettük a hagyományozás feladatát. Az is igaz, hogy míg a férfiak nőiesedtek az elmúlt időszakban, addig a nők férfiasodtak.

Rózsa Judit kihangsúlyozta, bármennyire is igyekszünk, az összes karaktert nem tudjuk egyszerre megélni, legfeljebb két-három típust tudunk magunkba összesűríteni egyidejűleg. De nézzük, milyen archetípusok jellemzik a nőket.

Artemis a vadászat istennője, aki nimfa csapattal járta a hegyeket-völgyeket, az intellektuális kalandokért, az üldözés kedvéért indul útnak. Mai nyelvre lefordítva az Artemis típusú nők  a tudást gyűjtögetik (ezért szívesen próbálnak ki számtalan sportot, nyelvet, egyéb hobbit) és örömmel tevékenykednek olyan szervezeteknél, amik más nőket segítenek.

Hestia a házi tűz istennője, az otthon melegét biztosítja. Hestiák azok az asszonyok, akik pillanatok alatt képesek bárhol otthont teremteni, ennek érzelmi oldalát közvetíteni, örömteli  és nem kínlódás számukra a házimunka,  valamint szeretnek egymagukban otthonukban időzni.

Héra a mai kor tipikus felesége, akinek a legfontosabb a házassága. Ezek a nők általában karierrista férjet választanak, korán megházasodnak és egyik legnagyobb problémájuk a féltékenységük, amivel az őrületbe kergetnek mindenkit. 

Demeter a tápláló, aki a pici gyerekkel való törődést, a szoptatást élvezi a legjobban. A gondoskodó anyukák mintaképe, azonban, ha túlontúl beleélik magukat ebbe a szerepbe, benne is ragadhatnak egy életen át. Ilyenkor belefolynak a fiatalok életébe, nem hagyják kibontakozni a lányukat/fiúkat.

Aphrodité a szerelem és a szépség istennője, aki megtermékenyíti a dolgokat, inspirációkat, figyelmet ad mindenkinek, harmónia sugárzik belőle. Az ilyen hölgyek társaságában mindig jól és többnek érzi magát az ember. Fontos, hogy Aphrodité megtestesítője sokszor nem bír női ösztöneivel és ilyenkor előfordulhat, hogy férfit, férfira halmoz. 



Rózsa Judit, kineziológus azt is kihangsúlyozta, nem árt, ha a férfi is ismeri ezeket a karaktereket. Egyébként természetesen a férfiak esetében is léteznek ilyen archetípusok. A mai nők többsége azért frusztrált, mert minden karakternek szeretne megfelelni, azonban ez egyszerre nem lehetséges. A párkapcsolat milyensége, sikeressége nagyban függ attól, hogy ki, milyen típusú párt választ magának, ugyanis két azonos sokszor üti egymást. A szakember úgy fogalmazott, a világ csak belülről képes változni, ezért soha nem a másikat kell megváltoztatni, hanem önmagunkat kell alakítani a harmónia eléréséhez.

 Szerző: B. Virág Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!