Púder Nélkül

2011.06.23. 16:30

Depresszióssá tehet a kevés és a sok alvás is

Budapest – A felnőttek optimális alvásideje hat-kilenc óra és ennél akár többet alszik valaki, akár kevesebbet, roszszabb lesz a közérzete és hajlamosabb lesz depresszióra.

PLT

Az amerikai Charles Bae, a Cleveland Clinic Alvászavar Központjának ideggyógyásza és munkatársai 2008 januárja és 2010 májusa között tízezernél több ember alvási szokásait jegyezték fel. A vizsgálati csoport résztvevőinek életminőség- mérése, illetve esetleges depressziós hajlamának vizsgálata azt mutatta, hogy a napközben legjobb közérzetnek örvendő és depresszióra legritkábban hajlamos emberek azok voltak, akik átlagosan hat-kilenc órát aludtak éjszakánként.

Az eredmények újdonsága, hogy a sokat alvók között ugyanúgy több a depresszióval bajlódó, mint a keveset alvók csoportjában. Az egészséges felnőttek optimális alvásideje hét-nyolc óra. Arra már korábban voltak tanulmányok, hogy az alvással csupán néhány órát töltő emberek körében sok a pszichiátriai kezelést igénylő ember, de arra eddig nem volt jól ellenőrzött adat, hogy a hosszú alvás hasonló gondokhoz vezethet.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!