Púder Nélkül

2012.02.29. 10:31

Egy ismert énekesnő lehet a jövendő kínai ''first lady''

Amennyiben a kínai belpolitikai menetrend az előre érzékeltetett módon alakul és Hu Csin-tao (Hu Jintao) helyébe a következő pártkongresszuson valóban a jelenlegi második ember lép a hierarchia csúcsára, a következő kínai "first lady" egy hazájában általánosan ismert énekesnő lesz - jelentette Pekingből a párizsi Le Monde tudósítója. Igaz, mutatott rá a lap, a Mao utáni kínai kommunista hatalom szertartásrendjében az "első dámák" a háttérben maradnak.

MTI

Idén októberben kerül sor az őrségváltásra a Kínai Kommunista Pártban, a ma 58 éves Hszi Csin-ping (Xi Jinping) előbb átveszi a párt vezetését, majd 2013 márciusában köztársasági elnökké is megválasztják. Peng Li-jüan (Peng Liyuan) kivételt jelent a kínai első hölgyek sorában. Elődei nem voltak ismert személyiségek - Peng asszony viszont ma is országos hírű énekes csillag.
   
A soron következő első számú vezető felesége 49 éves, és vezérőrnagyi rangot visel. A Le Monde jellemzése szerint igazi "popsztár" - a "kínai pop" fogalomvilága szerint. Egész életében a kaszárnyákat járta, a közkatonáknak és a tiszteknek énekelt. Repertoárja kizárólag katonai és hazafias dalokból áll, és vitathatatlan tehetséget árul el a magas hangok és a tremolók terén.

Az asszony még ellenséges tűzben is helytállt. 1984-ben, a második kínai-vietnami háborúban, a Laosan-hegyi csata idején ő volt az egyetlen énekesnő, aki a helyszínre utazott, hogy lelkesítse a csapatokat - és ott harcoló saját testvérét. A katonák nem akarták hazaengedni, Peng Li-jüan pedig autogramjaival dekorálta ruhájukat, sőt még hátukat és karjukat is - olvasható a Le Monde-ban.
   
Az énekesnő a 2008-as szecsuani földrengés idején is a helyszínre utazott, hogy javítsa az ország - és a mentésre kivezényelt harcosok hangulatát. Amikor megtudta, hogy hat őrt álló katona a szolgálata miatt nem mehetett el a koncertjére, felkereste őket és külön nekik elénekelt egy dalt. Ugyancsak fellépett a Kínai Népköztársaság kikiáltásának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen, és a kínai holdújévet celebráló nagy gálaesteken is elmaradhatatlan szereplő.


   
Mindezen túl Peng Li-jüan UNESCO-nagykövet is, a tébécés és az AIDS-betegekkel foglalkozik. 1992 óta tagja a Kínai Népi Politikai Konzultatív Konferenciának, amely egyfajta tanácsadó szerepet tölt be a parlamenttel, az Országos Népi Gyűléssel párhuzamosan. A testületben a hadsereg küldötteként egyenruhát visel.
   
Hszi Csin-ping és Peng Li-jüan 1986-ban találkozott egymással. Peng már híres volt, Hszi pedig Hsziamen, egy jelentős kikötőváros alpolgármesteri tisztségét töltötte be. Ennél azonban fontosabb, hogy egy "vörös herceg" fia: apja, Hszi Csung-hszün (Xi Zhongxun) befolyásos pártvezető, a történelmi gárda tagja volt. Csin-ping akkor éppen elvált korábbi feleségétől. Egy kínai lap 2007-ben tudni vélte, hogy Peng első találkozásukon "falusiasnak" látta a férfit, az viszont már beszélgetésük első órájában eldöntötte, hogy őt fogja feleségül venni.
   
A házaspár mindkét tagját meghurcolták fiatal korukban. A "kulturális forradalom" politikai harcai idején Hszi Csin-pinget családjától elszakítva falura küldték, mint igen sok városi fiatalt, 15 éves korától 22 éves koráig maradt ebben a száműzetésben. Apja a Mao által szervezett egyik tisztogatás áldozata volt.
   
Ami Peng Li-jüan családját illeti, az ő apja egy Santung (Shandong) tartományi helyi kulturális központ igazgatója volt, majd éveken keresztül nyilvános vécéket kellett pucolnia: azért büntették így, mert egyik nagybátyja Tajvan szigetére távozott. Peng anyja színésznő volt, akit abban az időben eltiltották a színpadtól. Li-jüan és Csin-ping 1987 szeptember 1-jén házasodott össze, egy lányuk született. A ma 20 éves Hszi Ming-cö (Xi Mingze) az amerikai Harvard egyetemen tanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!