Púder Nélkül

2012.10.11. 06:33

Loszmann Klára beszélő mágikus ruhái

Tapolca - A fiatal, kreatív varrónő és szakoktató, Loszmann Klára Klárcsy olyan ruhákat készít, amelyek mindegyike külön mondanivalóval bír. A történetüket Klári baráti köre azután el is meséli a bemutatókon.

Tóth B. Zsuzsa

Loszmann Klára most Keszthelyen él, de Tapolcán is láthattuk alkotásait. Az elnevezés nem túlzás, hiszen az általa varrt ruhák mindegyike egy-egy valóságos kis mű. Másodmagával, Hardy Mari ruhafestővel közösen tervez, de Klári maga varrja az öltözeteket. Sőt, meglepő anyagok, például drótok felhasználásával kiegészítőket is készít valamennyihez. A ruhák anyaga egyébként nagyrészt a természetből származik, a lányok kedvelik a vásznat, selymet, taftot, sőt, még nemezt is használnak. A legfontosabb, hogy ruháik nőiesek legyenek. Érdekes, hogy ezt sikerül a testből rendkívül sokat láttatni engedő szexi ruhával és a nyolcméternyi anyagból készült másikkal is elérni, noha utóbbi csak az arcot és a kezet hagyja szabadon. A gótikus stílust is idéző különlegességek hosszú évek alatt készültek, gondos, aprólékos munkával. Esetükben fontosak a redők, a kiegészítő fátylak, álarcok.

Valójában alkalminak is mondhatnánk a ruháikat, olyannyira, hogy azokat különleges bemutatókon tárják a közönség elé. Ugyanis színpadra tervezik valamennyit, de nem színi előadásokon, hanem saját műsoraikban mutatják be, például szállodákban, művelődési központokban. A tapolcai előadás címe Mágikus ruhák volt, hiszen Klári ruháinak látványa felfogható egyféle varázslatnak. Annál is inkább, hiszen amint a különben nem modell alkatú hölgyek, egy spontán alakult baráti kör tagjai felöltik magukra Klári ruháit és sminket kapnak, különleges változáson mennek keresztül. Egyféle önkifejezési tréning is ez számukra, amelynek során megváltoznak, megnyílnak, szó szerint szerepet játszanak. Ennek hatása érezhető a közönség soraiban is, többször előfordul, hogy még a közeli barátok sem ismerik fel a fellépőket. Ők pedig egy-egy jelenettel adják át a ruhák mondanivalóját. Például Az idő nevet viselő ruha csupán egy miniszoknyacsík és egy kis felső, amelyeket óra és csontváz mintával díszítettek, jelképezendő az idő és a szépség múlását. A Lecsúszott nemesasszony nevű puffos taft- viselet pedig - amit Klári mutat be - mindig az élet értékeiről szól. Klári a ruha bemutatása során egy kincsesláda tartalmát szétosztja a nézők közt, jelezve, hogy nem az anyagi javak a legfontosabbak.


Siker a Festetics-kastély pincéjében

A bemutatott különleges ruhák nagy sikert arattak legutóbb a keszthelyi Festetics-kastély ötszáz esztendős borospincéjében, ahova a Balatoni Borok Házától kaptak meghívást a lányok. Ott a Bor, vers, szerelem című előadásukon Loszmann Klári maga is verselt, a köveskáli Mészáros Ferenc a nézőket megható verseinek egyikét ő mondta el. Mostantól pedig újabb bemutatókra készülnek, egyre több szálloda, intézmény érdeklődik különleges előadásaik iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!