Púder Nélkül

2015.01.07. 19:45

Bőrápolás - Citrom és ananász a kézre

A kézápolás, különösen a téli hónapokban, igen nagy hangsúlyt kap az életünkben. A hideg, fagyos, szeles időben sokunk bőre kirepedezik, kiszárad, és ez olykor kellemetlen fájdalommal is jár. Néhány praktika azonban segíthet – hangsúlyozta Nánai-Bakonyi Judit kéz- és lábápoló szakember.

B. Virág Rita

– Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ezekben a hónapokban is megfelelő mennyiségű vizet igyunk, hiszen a hidratálás belülről kezdődik. Ha ennek eleget teszünk, akkor biztosan sikerrel járunk a különböző bőrápoló, hidratáló praktikákkal, amiket otthon is elvégezhetünk – kezdte a szakember.

Télen gyakorlatilag minden második ember küzd azzal, hogy csúnyán kirepedezik, kiszárad a kézfején, az ujjain a bőr, főleg az időjárás viszontagságai miatt.

Rosszabb esetekben mélyebb barázdák is kialakulhatnak, s ezek olykor vérezhetnek is, de már a megjelenésük is kellemetlen, fájó, húzó érzés.

Sokat tehetünk otthon is bőrünk egészségéért. Nánai-Bakonyi Judit szerint az egyik legegyszerűbb módszer a citromos kézfürdő. A szakember Domján Éva kezét ápolja (Fotó: Penovác Károly)

Nánai-Bakonyi Judit szerint nem szabad kínlódni, érdemes mielőbb megszüntetni a bajt. Az egyik legjobb módszer erre a paraffinos pakolás. – Első lépésként leradírozzuk a kezünkről a száraz bőrt, az elhalt hámsejteket. Ezután tápláló olajokat és kollagént tartalmazó krémet viszünk a kézre, majd meleg paraffinba áztatjuk.

Ez az anyag megköt a kezünkön, kesztyűt húzunk rá, és nagyjából húsz percig állni hagyjuk. A meleg hatására kitágulnak a pórusok, s így a tápláló, gyógyító anyagok mélyebbre hatolva fejtik ki jótékony hatásukat.

Érdemes kipróbálni, ez a pakolás rendkívül selymessé varázsolja a felső hámréteget, szinte újjászületik tőle az addig kivörösödött, sérült bőr – magyarázta.

Természetesen számos otthoni praktika is létezik, amelyek segítségével sokat tehetünk bőrünk egészségéért. Nánai-Bakonyi Judit szerint az egyik legegyszerűbb módszer a citromos kézfürdő.

– Megfigyelhetjük, ha a konyhában citrommal dolgozunk, amely az időskori foltokat is halványítja, akkor önmagában is milyen kellemes hatással van a bőrünkre, leszámítva, ha sérült a kezünk felülete vagy a körömágy, mert akkor bizony csíp egy kicsit. Érdemes ezért egy liter langyos vízben feloldani egy fél citrom levét és abban áztatni a kezünket. Negyed óra elmúltával felpuhul, fellazul a bőrünk és máris készen áll a manikűrözésre is – tudtuk meg Judittól.

Az ananászos, joghurtos kézfürdővel is nagyszerű hatást érhetünk el. A szakember elmondta, ez a pakolás olyan enzimeket tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki. Ezenkívül AHA-savat, amely jótékony szerkezeti változásokat eredményez a hám felső és mélyebb rétegeiben is.

A joghurt pedig önmagában is rendkívül tápláló, természetes, emellett pedig gyógyító hatású. A recept szerint 2,5 ml almaecetet 5 ml olívaolajat, 30 ml friss vagy konzerv ananásszal és 30 ml natúr joghurttal összekeverünk. Addig dolgozunk rajta, amíg homogén állagú nem lesz a masszánk, amit öt-öt percig masszírozunk a kezünkbe. Ezután langyos vízzel lemossuk, majd hidratáló krémet használunk.

 

EGYSZERŰ ÉS NAGYSZERŰ KÉZRADÍR

Nánai-Bakonyi Judit elmondta, az otthoni kézápolást legjobb mindig radírozással kezdeni, hogy az elhalt hámsejtektől megszabadítsuk a bőrfelületet. Nem szükséges ehhez méregdrága kozmetikumot használni, olcsó házi praktikákkal is ugyanolyan hatást érhetünk el. Tanácsa szerint tegyünk cukrot egy adagnyi tusfürdőbe és azzal masszírozzuk a kezünket. A tusfürdő helyett használhatunk ápoló olívaolajat is, de bármilyen bázisolaj megfelel a célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!