2016.10.07. 12:10
Mit főz a férfi? Tejszínes csirkét!
Kislőd – Ismét rendelkezésünkre bocsátotta receptjét Herold Gábor könyvtáros, rendezvényszervező és múzeumi gyűjteménykezelő, aki szívesen próbál ki új ízeket.
Tejszínes csirkefalatok
Hozzávalók: Fél kg csirkemell vagy combfilé, liszt, só, bors, olaj, újhagyma, smidling, fokhagyma, petrezselyem, 3 dl 20%-as főzőtejszín, dijoni mustár, ízlés szerint krémsajt
A húst falatnyi darabkákra aprítom, sóval-borssal kevert lisztbe forgatom, hogy kellemes porzsanyag keletkezzen a felszínén. Forró olajban megsütöm. A visszamaradt zsiradékban – szükség esetén felszaporítom – lepirítok egy jó csészényi aprított újhagymát a zöldjével együtt, félidőben szórok rá bőven snidlinget és egy-két gerezd zúzott fokhagymát. Mikor már majdnem kész a „hagymaegyveleg”, meghintem friss, aprított petrezselyemmel.
A főzőtejszínt egy-két evőkanálnyi dijoni mustárral, sóval-borssal keverem, esetleg kis krémsajtot is teszek bele, és a hagymára öntöm. Jól összeforralom, majd belehelyezem a csirkefalatkákat, és összemelegítem a mártással. tészta, krokett, rizs és sültkrumpli is illik hozzá.