Receptek

2017.07.30. 16:45

A vadszilvát és a sárga bélű barackot most jól hasznosíthatjuk télire

GYULAKESZI A nyár közepén a szorgalmasabb háziasszonyok sorra főzik be a lekvárokat, teszik el télre a savanyúságokat. A hagyományos ízek mellett azonban egyre inkább teret követelnek maguknak az újdonságok is.

Tóth B. Zsuzsa

Nagyné Horváth Katalin kistermelő bátran kísérletezik a klasszikus lekvárok új ízesítésével, különleges savanyúságokkal, amelyek receptjét elárulja olvasóinknak is.

- A hagyományos lekvárok ideje lejárt, egyre többen keresik a friss, új ízeket. A befőzés módja azonban a régi maradt. Nem nagy munka, csak néhány szabályt kell betartani - mondja Kata. Leszögezi, hogy csakis egészséges gyümölcsöt használjunk fel, tiszta környezetben dolgozzunk, sterilizáljuk az üvegeket és a kupakokat.

A lekvárt pedig ne azzal a fakanállal keverjük, amelyikkel a pacalpörköltet.

A cukkíniből édes, sós és csípős ízű savanyút is készíthetünk, ajánlja Nagyné Horváth Katalin kistermelő

A cukkíniből zsengét válasszunk, amelybe a körmünket még bele tudjuk nyomni. Vágjuk le a két végét és kóstoljuk meg, nem keserű-e. Kockázzuk vagy karikázzuk fel héjával együtt, mert abban sok ásványi anyag van. Ízesítéshez szinte bármit választhatunk, mert semleges az íze. Édes, sós és csípős ízű savanyút is készíthetünk belőle. Vöröshagymát süssünk le olivaolajon, tegyünk bele curryt és kurkumát, hogy szép sárga legyen majd. Vigyázzunk, könnyen leéghet! Öntsük fel, készítsünk marináló levet. Só, cukor, kis ecet kell bele, de csak annyi, hogy ízt adjon. Mehet bele kömény, mustármag, babér, fokhagyma, csili, ki hogy szereti. Ebben főzzük, abáljuk pár percig a cukkínit, aztán szedjük az üvegekbe, forraljuk fel a levet és öntsük fel vele. Tegyük rá a kupakot, állítsuk fejre pár percre, és kész. Amikor majd elővesszük, lecsöpögtetve beletehetjük szendvicsbe, mert nem áztatja el a kenyeret, zsemlét. Grillezett hús mellé jó köretnek, paprikás krumpli mellé savanyúságnak. Magas a víztartalma, ideális a diétázóknak, ha nyírfacukorral készítjük. Jól laktat és vízhajtó hatása van, méregtelenítésre is jó - mondja Kata. Hozzáteszi, hogy cukkíniből remek fasírt, tócsi, lecsó, krémleves, főzelék is készíthető. Ha citrommal, gyömbérrel és almával összefőzzük, finom lekvár lesz pirítósra, kalácsra. Tehetjük bedobálós savanyúságba, kapros, ecetes lébe, fokhagymával, hagymával, mustármaggal ízesítve, mint az uborkát.

Kata a sárga bélű barackból is főz lekvárt, mostanában az érik. Csillagánizs, mazsola és szárított narancshéj a fűszere, azokkal lehet pótolni a cukor ízét, az nem kell bele. Nagyon finom lesz, ha igazi őrölt bourbon vaníliával bolondítjuk meg. Egészen más az íze, mint a vaníliás cukornak. A barackot dzsemhez kockára vágjuk, lekvárhoz pépesítjük, akár kézzel összenyomkodva. A fűszereket kis zsákba téve belefőzhetjük a lekvárba, aztán kivehetjük. De benne is maradhatnak a lekvárban. A csillagánizsból öt kiló gyümölcshöz egy-két darab elég, intenzív az íze. A felaprított narancshéj megpuhul majd. Ahhoz a nem kezeletlen héjú narancsot beáztatjuk vízbe, tiszta körömkefével jól átsúroljuk, aztán krumplihámozóval vékonyan lehámozzuk a héjat és megszárítjuk. A kezeletlen narancsot a hipermarketek biorészlegén vehetjük meg. A narancshéj jó ízt ad a szilvának, almának, körtének is.

A sárga bélű baracknak a csillagánizs, mazsola és szárított narancshéj a fűszere, ezekkel lehet pótolni a cukor ízét Fotó: A szerző

A lekvárt nem kell sokáig főzni, a gyümölcs természetes pektintartalmától függ az idő. A természetes zselésítő anyag a héj alatt van. A lekvár akkor jó, ha megáll benne a kanál, azt mondják.

Gyorsíthatjuk a folyamatot, ha leszűrjük a levét, ami az első forráskor feljön a tetejére. A léből készítsünk szörpöt. Most még érik a késői sárgabarack, de a vadringló piros és sárga héjú változata is. Utóbbiból készítsünk szörpöt. Hamar kész, kellemes, fanyarkás íze van, jó szomjoltó, és magas a C-vitamin-tartalma. Nem kell héjazni, magozni, mert főzés közben hő hatására a húsa elválik a magtól és a héjtól. Szűrjük olyan sűrű szűrőn, mint a húslevest. Nyomkodjuk át, a héj és a meg fennmarad. A léből kis cukorral szörpöt készíthetünk. A masszát sűrűt spaklival jól átpasszírozhatjuk, lekvárt főzhetünk belőle levendulával, de csatninak is jó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!