Rendőrségi

2010.05.07. 09:52

278 milliós csalás! - Műszaki ellenőrök asszisztáltak a vállalkozóknak a hitelcsaláshoz

Veszprém - Csalás megalapozott gyanúja miatt három építési vállalkozó előzetes letartásáról döntött szerdán (május 5.) a Veszprémi Városi Bíróság, két műszaki ellenőr esetében pedig csütörtökön házi őrizetet rendeltek el.

Kiss Nikolett

Az öt férfit május 4-én csalás megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának nyomozói. Azzal gyanúsítják őket, hogy egy pénzintézet illetékeseit jogtalan haszonszerzés céljából tévedésbe ejtették, illetve tévedésben tartották. A kár összesen 278 millió forint - tudtuk meg a rendőrségtől.

A rendőrségen egy Veszprém megyei székhellyel működő pénzintézet vezetői tettek feljelentést csalás miatt ismeretlen tettes ellen. A pénzintézet 2008 nyarán nagykátai és csévharaszti társasházak megépítésének finanszírozására beruházási célú vállalkozói hitelszerződéseket kötött három Pest megyei székhellyel rendelkező gazdasági társasággal.

Az egyes hiteleket az ingatlanok készültségi fokához igazodva három részletben folyósították. Mivel a társasház 30, 50 és 80 százalékos készültségi fokát műszaki ellenőri szakvélemény és az elvégzett munkálatokról kiállított számla bizonyította, a hitelek esedékes részletét a pénzintézet átutalta az építőipari társaságoknak. A három cégnek összesen 278 millió forintot, a hitel teljes összegét folyósították.

A nyomozás során megállapították, hogy az ingatlanok valós készültségi foka 27-40 százalék közötti, és a bemutatott számlák tartalma többségében valótlan. A folyósított hitelt a cégek nem a szerződésben leírtak szerint használták fel. A gazdasági társaságok a pénzintézetnek a felszólítás ellenére sem törlesztettek. A vizsgálat során kiderült, hogy a hitel összegének visszafizetése az adósnak és a készpénzfizető kezeseknek (a cégek ügyvezetőinek) már a hitelszerződés megkötésekor sem állt szándékában, pénzügyi helyzetükre figyelemmel a felvett összeg visszafizetésére képtelenek voltak.

A VMRFK Gazdaságvédelmi Osztályának nyomozói kedden őrizetbe vettek két műszaki ellenőrt és három építési vállalkozót.

A vállalkozások vezetőit - a 40 éves Cs. L. és a 33 éves T. P. nagykátai lakosokat, valamint a ceglédi illetőségű 46 éves Cs. S.-t – május 5-én előzetes letartóztatásba helyezték. A Veszprém Városi Bíróság május 6-án házi őrizetet rendelt el a két műszaki ellenőr – a 47 éves balatonfőkajári B. I. és az 59 éves ajkai V. L. – esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!